Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj sastava i načina priprave kavovine na njezinu antioksidacijsku aktivnost (CROSBI ID 386245)

Ocjenski rad | diplomski rad

Arsenić, Ana-Maria Utjecaj sastava i načina priprave kavovine na njezinu antioksidacijsku aktivnost / Valić, Srećko (mentor); Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, . 2014

Podaci o odgovornosti

Arsenić, Ana-Maria

Valić, Srećko

hrvatski

Utjecaj sastava i načina priprave kavovine na njezinu antioksidacijsku aktivnost

Kavovine se stoljećima koriste u ljudskoj prehrani, a njihovo pozitivno djelovanje na zdravlje potvrđuje sve više istraživanja. Dokazano je značajno antioksidacijsko djelovanje, utjecaj na probavni sustav i prevenciju nastajanje prekancerogenih lezija debelog crijeva, kao i regulacija šećera u krvi i razine LDL-kolesterola. Također je zamijećena i povezanost između konzumacije kavovine i smanjenja rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti i tumora. U radu su uspoređena antioksidacijska svojstva tri vrste kavovina. Ispitivanje je provedeno na proizvodima tvrtke Franck: cikorija čiji sastav čini sušeni korijen biljke cikorija (Cichorium intybus L.), Knaipp kojeg čini prženi ječmeni slad (latinsko ime u italicu dodati), te Divka koja sadrži omjer cikorije i ječmenog slada u odnosu 30:70. Cilj istraživanja je usporediti antioksidacijsko djelovanje te tri vrste kavovina, ovisno o njihovom sastavu i načinu priprave napitka. Radikal koji se koristio za praćenje antioksidacijske aktivnosti uzoraka kavovina je DPPH, a metoda elektronska spinska rezonancija (ESR). Rezultati pokazuju najjače antioksidacijsko djelovanje cikorije, a slijedili su Divka pa zatim Knaipp s najslabijim antioksidacijskim djelovanjem što se povezuje sa sastavom i sadržajem polifenolnih komponenti. Način pripreme kavovina utjecao je na njihovo antioksidacijsko djelovanje. Svi uzorci ispitivanih kavovina najjače antioksidacijsko djelovanje imaju kod priprave kuhanjem u trajanju od dvije minute.

kava; uvjeti prženja; način priprave; antioksidacijsko djelovanje; ESR; DPPH

nije evidentirano

engleski

Influence of composition and preparation method on antioxidant activity of coffee substitute drinks

nije evidentirano

coffee; roasting conditions; preparation method; antioxidant activity; ESR; DPPH

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

30.06.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Rijeci

Rijeka

Povezanost rada

Kemija