Utjecaj sastava i načina priprave kavovine na njezinu antioksidacijsku aktivnost (CROSBI ID 386245)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Arsenić, Ana-Maria
Valić, Srećko
hrvatski
Utjecaj sastava i načina priprave kavovine na njezinu antioksidacijsku aktivnost
Kavovine se stoljećima koriste u ljudskoj prehrani, a njihovo pozitivno djelovanje na zdravlje potvrđuje sve više istraživanja. Dokazano je značajno antioksidacijsko djelovanje, utjecaj na probavni sustav i prevenciju nastajanje prekancerogenih lezija debelog crijeva, kao i regulacija šećera u krvi i razine LDL-kolesterola. Također je zamijećena i povezanost između konzumacije kavovine i smanjenja rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti i tumora. U radu su uspoređena antioksidacijska svojstva tri vrste kavovina. Ispitivanje je provedeno na proizvodima tvrtke Franck: cikorija čiji sastav čini sušeni korijen biljke cikorija (Cichorium intybus L.), Knaipp kojeg čini prženi ječmeni slad (latinsko ime u italicu dodati), te Divka koja sadrži omjer cikorije i ječmenog slada u odnosu 30:70. Cilj istraživanja je usporediti antioksidacijsko djelovanje te tri vrste kavovina, ovisno o njihovom sastavu i načinu priprave napitka. Radikal koji se koristio za praćenje antioksidacijske aktivnosti uzoraka kavovina je DPPH, a metoda elektronska spinska rezonancija (ESR). Rezultati pokazuju najjače antioksidacijsko djelovanje cikorije, a slijedili su Divka pa zatim Knaipp s najslabijim antioksidacijskim djelovanjem što se povezuje sa sastavom i sadržajem polifenolnih komponenti. Način pripreme kavovina utjecao je na njihovo antioksidacijsko djelovanje. Svi uzorci ispitivanih kavovina najjače antioksidacijsko djelovanje imaju kod priprave kuhanjem u trajanju od dvije minute.
kava; uvjeti prženja; način priprave; antioksidacijsko djelovanje; ESR; DPPH
nije evidentirano
engleski
Influence of composition and preparation method on antioxidant activity of coffee substitute drinks
nije evidentirano
coffee; roasting conditions; preparation method; antioxidant activity; ESR; DPPH
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
30.06.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Medicinski fakultet u Rijeci
Rijeka