Čimbenici održanja kakvoće plodova breskve i nektarine poslije berbe (CROSBI ID 386496)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Novković, Katarina
Jemrić, Tomislav
hrvatski
Čimbenici održanja kakvoće plodova breskve i nektarine poslije berbe
Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu. Tržište voća za svježu uporabu postavlja čitav niz zahtjeva koje plodovi moraju moraju ispunjavati kako bi se mogli uspješno plasirati. Naglasak se stavlja na obojenost, mogućnost transporta, trajnost i čvrstoću plodova. U svrhu osiguravanja dovoljne količine voća i održanja kakvoće, berba mora biti pravovremena, što ovisi i o udaljenosti na koju je potrebno prevesti plod. Potrebno je spriječiti nepoželjne mikrobiološke procese do kojih dolazi zbog same prirode voća, oštećenja na plodu, te pogodnih uvjeta za razvoj mikroroganizama. Osim kvarenja mikroorganizmima plodovi mogu postati neupotrebljivi i zbog ljudskog faktora odnosno prerane ili prekasne berbe i neodgovarajučih uvjeta čuvanja. Prilikom čuvanja voće mora biti zdravo i neoštećeno. Ovisno o vrsti čuvanja, odnosno vrsti hladnjače plodove možemo dodatno tretirati. Tim tretmanima omogućavamo održanje kakvoće plodova poslije berbe.
breskva; nektarina; čuvaanje; fiziološke poremetnje
nije evidentirano
engleski
Factors affecting quality maintenance in peach and nectarine storage
nije evidentirano
peach; nectarine; storage; physiological disorders
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22
30.06.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb