Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Procjena rizičnih čimbenika za obolijevanje od karcinoma debelog crijeva povezanih s prehrambenim i životnm navikama studentske populacije (CROSBI ID 386640)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ostrognjaj, Tihana Procjena rizičnih čimbenika za obolijevanje od karcinoma debelog crijeva povezanih s prehrambenim i životnm navikama studentske populacije / Banjari, Ines (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2014

Podaci o odgovornosti

Ostrognjaj, Tihana

Banjari, Ines

hrvatski

Procjena rizičnih čimbenika za obolijevanje od karcinoma debelog crijeva povezanih s prehrambenim i životnm navikama studentske populacije

Karcinom debelog crijeva jedan je od vodećih zdravstvenih problema u svijetu, a etiologija bolesti je multifaktorijalna i uključuje složenu interakciju između naslijeđa, prehrambenih i životnih navika. Ovo je jedini tip karcinoma za koji je utvđrena izuzetno visoka povezanost s prehranom. Cilj ovog istraživanja bilo je procijeniti rizične čimbenike za obolijevanje od karcinoma debelog crijeva prisutne u populaciji studenata, a koji su u vezi s karakteristikama prehrane i životnim navikama. Rezultati pokazuju prisutnost velikog broja rizičnih čimbenika povezanih s karcinomom debelog crijeva. To su visoka prevalencija povećane tjelesne mase (23, 1 %) i pretilosti (6, 1 %), visoka prevalencija pušenja (30, 0 %), niska razina fizičke aktivnosti (25, 6 % neaktivno, 30, 3 % sezonski), visoka konzumacija alkoholnih pića (20, 6 % tjedno, 1, 4 % dnevno), te pozitivna obiteljska anamneza (47, 5 % s predispozicijom, 12, 1 % s pozitivnom anamnezom na karcinom debelog crijeva). Najznačajniji rizični čimbenici koji su povezani s prehrambenim navikama ispitivane populacije studenata su visok unos mesa i mesnih prerađevina, visok unos soli i drugih začina, te nizak unos ribe te voća i povrća. Kod studenata s pozitivnom obiteljskom anamnezom je utvrđen najveći rizik za karcinom debelog crijeva, a koji je u svezi s prehrambenim i životnim navikama. Istraživanjem je utvrđena značajna prisutnost rizičnih čimbenika za razvoj karcinoma debelog crijeva meu studentima.

karcinom debelog crijeva ; studenti ; rizicni cimbenici ; prehrambene navike ; životne navike

nije evidentirano

engleski

Estimation of colorectal cancer risk factors related to nutritional and lifestyle habits in student population

nije evidentirano

colorectal carcinoma ; students ; risk factors ; nutritional habits ; lifestyle habits

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56

17.07.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kliničke medicinske znanosti, Temeljne medicinske znanosti

Poveznice