crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 705821

Ostalo

Autori: Kordić, Snježana
Naslov: Nedjeljom u 2
( Sundays at 2 p.m. )
Izvornik: Prvi program Hrvatske televizije, emisija Nedjeljom u dva 25.5.2014., 60 minuta (intervju vodio Aleksandar Stanković)
Vrsta: Intervju
Godina: 2014
Ključne riječi: sociolingvistika; jezična politika; purizam; obrazovanje; nacionalizam; standardni jezik; policentrični jezik; varijante; međusobna razumljivost; ime jezika; unitarizam; povijest; Jugoslavija; pismo; ćirilica; Vukovar; etnički konflikt; nacija; njemački jezik; engleski; hrvatski; srpski; crnogorski; bosanski; srpskohrvatski
( sociolinguistics; language policy; purism; education; nationalism; standard language; polycentric language; language varieties; mutual intelligibility; language name; linguistic unitarism; history; Yugoslavia; script; Cyrillic; Vukovar; ethnic conflict; nation; German; English; Croatian; Serbian; Montenegrin; Bosnian; Serbo-Croatian )
Sažetak:
Povodom knjige "Jezik i nacionalizam" razgovaralo se o purizmu u Hrvatskoj. Opisan je ne samo purizam u 1990-ima, nego su navedeni dokazi za izraziti purizam od 2000. do 2014. u hrvatskim školama. Nadalje, opisani su policentrični standardni jezici koji se sastoje od varijanta, kakav je njemački ili engleski, i povučena je paralela sa standardnim jezikom kojim govore Hrvati, Srbi, Bošnjaci i Crnogorci. Navedeni su kriteriji koji se u znanosti koriste za utvrđivanje je li riječ o jednom ili o nekoliko jezika. Tematiziran je i naziv jezika, zatim je li u Jugoslaviji bilo jezičnog unitarizma i kako neutralni eksperti iz zapadnoevropskih zemalja gledaju na to. Na kraju je prokomentirana i diskusija oko ćirilice u Vukovaru.
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Sociologija,Filologija,Povijest
URL Internet adrese: http://www.hrt.hr/enz/nedjeljom-u-dva/245527/
Upisao u CROSBI: Snježana Kordić (Snjezana.Kordic@public.carnet.hr), 18. Srp. 2014. u 15:00 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4