Sastav masnih kiselina u triacilglicerolima nekih riba Kvarnerskog zaljeva (CROSBI ID 749659)
Druge vrste radova | ostalo
Podaci o odgovornosti
Šulić, Sanda
hrvatski
Sastav masnih kiselina u triacilglicerolima nekih riba Kvarnerskog zaljeva
Lipidi riba su važan prirodni izvor nutritivno i fiziološki važnih nezasićenih masnih kiselina. U ovm radu analizirano je pet vrsta riba Kvarnerskog zaljeva. Određivan je sadržaj vode, ukupnih lipida, sastav i raspodjela masnih kiselina u triacilglicerolima riba te utjecaj lokacije na navedene parametre. Ekstrakcija ukupnih lipida vršena je metodom po Folchu i sur. Dominantna frakcija nepolarnih lipida u svim uzorcima mesa riba bili su triacilgliceroli, koji su odvojeni iz smjese preparativnom tankoslojnom kromatografijom. Po metanolizi metilni esteri masnih kiselina analizirani su plinskom kromatografijom. Prema sadržaju ukupnih lipida sve vrste riba pripadaju grupi mršavih riba (<8%). Najzastupljenije masne kiseline u triacilglicerolnim frakcijama bile su : 16:0, 18:1, 18:0, 20:4, 20:1 i 16:1. U sastavu triacilglicerola uzoraka ulovljenih na Krku (područje van neposrednog utjecaja onečišćenja) prevladavaju nezasićene masne kiseline, dok u sastavu triacilglicerola riba iz Bakarskog tžzaljeva (područje pod neposrednim utjecajem onečišćenja) prevladavaju zasićene masne kiseline.
morske ribe; triacilgliceroli; masne kiseline
nije evidentirano
engleski
Fatty acid composition of triacylglycerols of some fish species from thr Kvarner Bay
nije evidentirano
sea fish; triacylglycerols; fatty acids
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Medicinski fakultet Rijeka
1998.
nije evidentirano
objavljeno