Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sastav janjećeg trupa (CROSBI ID 208628)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Kaić, Ana ; Mioč, Boro Sastav janjećeg trupa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 3; 244-249

Podaci o odgovornosti

Kaić, Ana ; Mioč, Boro

hrvatski

Sastav janjećeg trupa

Ukupna vrijednost ovčjeg (janjećeg) trupa uz klaoničku masu ovisi o masi pojedinih dijelova trupa i njihovom sastavu, odnosno udjelima mišićnog, masnog i koštanog tkiva. U svrhu utvrđivanja tkivnog sastava janjećeg trupa koriste se različite destruktivne i nedestruktivne metode. Brojni čimbenici koji utječu na svojstva trupa mogu u značajnoj mjeri utjecati i na njegov sastav. Među čimbenicima koji utječu na sastav janjećeg trupa ponajviše se ističe genotip (pasmina), spol, hranidba, tjelesna masa pri klanju i pojedini dio trupa. Osim navedenih čimbenika koji utječu na sastav trupa svako treba uzeti u obzir i metode pomoću kojih se utvrđuje sastav trupa. S obzirom na značaj sastava janjećeg trupa te činjenicu da u hrvatskom ovčarstvu disekcija još uvijek nije znatnije zastupljena svakako bi se zajedničkim snagama trebalo poraditi na definiranju najprihvatljivije metode koju će se koristiti u tom području.

čimbenici; janje; tkiva; trup

nije evidentirano

engleski

Lamb carcass composition

nije evidentirano

factors; lamb; tissues; carcass

nije evidentirano

Podaci o izdanju

16 (3)

2014.

244-249

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)