Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Physico-chemical properties of corn extrudates enriched with tomato powder and ascorbic acid (CROSBI ID 614201)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Obradović, Valentina ; Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Ačkar, Đurđica ; Dragović Uzelac, Verica ; Klarić, Ilija Physico-chemical properties of corn extrudates enriched with tomato powder and ascorbic acid // International Scientific and Professional Conference 15th Ružička Days "Today Science- Tommorow Industry" Book of Abstracts / Šubarić, Drago (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 74-74

Podaci o odgovornosti

Obradović, Valentina ; Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Ačkar, Đurđica ; Dragović Uzelac, Verica ; Klarić, Ilija

engleski

Physico-chemical properties of corn extrudates enriched with tomato powder and ascorbic acid

S obzirom na kompleksan sastav ekstrudiranih proizvoda, tijekom ekstruzije dolazi do promjena na sastojcima, kao i do međusobnih interakcija pojedinih spojeva, te je stoga potrebno dobro poznavati sastav i svojstva pojedinih sastojaka te utjecaj procesa ekstruzije na njihova svojstva kako bi se dobio proizvod zadovoljavajuće kvalitete i nutritivne vrijednosti. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj dodatka praha rajčice u udjelima 4, 6 ili 8% i askorbinske kiseline (AK) u udjelima 0, 5 i 1% u kukuruznu krupicu na tvrdoću i ekspanziju ekstrudata, te odrediti matematičke modele kojima se opisuje utjecaj dodataka na navedena svojstva. Osim toga, određen je udio plifenola (PF) mikro Folin-Ciocalteu-ovom metodom, te antioksidativna aktivnost (AA) ABTS metodom. Proces ekstruzije je proveden pri dva temperaturna režima: 135/170/170 °C i 100/150/150 °C. Primjena nižeg temperaturnog režima uzrokovala je povećanje tvrdoće, ali istovremeno i ekspanzije ekstrudata. Međutim, dodatak rajčice kao i AK uzrokovali su smanjenje tvrdoće i ekspanzije pri obje primijenjene temperature proporcionalno povećanju njihovog udjela u krupici. Dodatkom rajčice u zamjesima se znatno povećao udio PF i AA u odnosu na čistu kukuruznu krupicu. Veće smanjenje udjela PF i AA bilo je primjenom nižeg temperaturnog režima ekstruzije, a visoka korelacija između udjela PF i AA primjećena je u ekstrudatima dobivenima pri oba temperaturna režima. Uzorci sa dodatkom AK pokazali se veći udio PF i AA nakon ekstruzije, od uzoraka bez AK.

ekstruzija ; prah rajčice ; askorbinska kiselina ; tvrdoća ; ekspanzijski omjer ; polifenoli ; antioksidativna aktivnost

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

74-74.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

International Scientific and Professional Conference 15th Ružička Days "Today Science- Tommorow Industry" Book of Abstracts

Šubarić, Drago

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7005-34-4

Podaci o skupu

International Scientific and Professional Conference 15th Ružička days "TODAY SCIENCE- TOMMOROW INDUSTRY"

poster

11.09.2014-12.09.2014

Vukovar, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija