Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Struktura i svojstva ultrazvukom modificiranog pšeničnog škroba (CROSBI ID 390141)

Ocjenski rad | diplomski rad

Milinković, Tamara Struktura i svojstva ultrazvukom modificiranog pšeničnog škroba / Rimac Brnčić, Suzana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Milinković, Tamara

Rimac Brnčić, Suzana

hrvatski

Struktura i svojstva ultrazvukom modificiranog pšeničnog škroba

U ovom radu ultrazvukom su obrađene vodene suspenzije pšeničnog škroba (10%) (ultrazvučna kupelj, 30 kHz, snaga 170 W, vrijeme obrade 30 minuta te s ultrazvučnom sondom, snage 400 W, vrijeme obrade 15 minuta). Proučavan je utjecaj ultrazvučne obrade na morfološke i funkcionalne promjene pšeničnog škroba. Škrobne granule promatrane su skenirajućim transmisijskim mikroskopom (SEM). Određeni su reološki parametri, kristaličnost te raspodjela veličina čestica. SEM mikrofotografije škrobnih granula nakon ultrazvučne obrade su pokazale mala površinska udubljenja i pukotine. Utjecaj ultrazvuka na reološke parametre je jače izražen kod uzoraka obrađenih ultrazvučnom sondom u odnosu na obrađene u ultrazvučnoj kupelji. Takvi efekti su posljedica fizikalnog djelovanja ultrazvuka visokog intenziteta koji se zasniva na fenomenu kavitacije. Nakon ultrazvučne obrade i stupanj kristaličnosti se smanjio. Ultrazvučna obrada predstavlja korisnu metodu za modificiranje svojstava pšeničnog škroba.

kristaličnost; morfologija; ultrazvuk; pšenični škrob; reološka svojstva

nije evidentirano

engleski

Structure and properties of ultrasound modified wheat starch

nije evidentirano

cristalinity; morphology; rheological properties; sonication; wheat starch

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49

13.06.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano