Struktura i svojstva ultrazvukom modificiranog pšeničnog škroba (CROSBI ID 390141)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Milinković, Tamara
Rimac Brnčić, Suzana
hrvatski
Struktura i svojstva ultrazvukom modificiranog pšeničnog škroba
U ovom radu ultrazvukom su obrađene vodene suspenzije pšeničnog škroba (10%) (ultrazvučna kupelj, 30 kHz, snaga 170 W, vrijeme obrade 30 minuta te s ultrazvučnom sondom, snage 400 W, vrijeme obrade 15 minuta). Proučavan je utjecaj ultrazvučne obrade na morfološke i funkcionalne promjene pšeničnog škroba. Škrobne granule promatrane su skenirajućim transmisijskim mikroskopom (SEM). Određeni su reološki parametri, kristaličnost te raspodjela veličina čestica. SEM mikrofotografije škrobnih granula nakon ultrazvučne obrade su pokazale mala površinska udubljenja i pukotine. Utjecaj ultrazvuka na reološke parametre je jače izražen kod uzoraka obrađenih ultrazvučnom sondom u odnosu na obrađene u ultrazvučnoj kupelji. Takvi efekti su posljedica fizikalnog djelovanja ultrazvuka visokog intenziteta koji se zasniva na fenomenu kavitacije. Nakon ultrazvučne obrade i stupanj kristaličnosti se smanjio. Ultrazvučna obrada predstavlja korisnu metodu za modificiranje svojstava pšeničnog škroba.
kristaličnost; morfologija; ultrazvuk; pšenični škrob; reološka svojstva
nije evidentirano
engleski
Structure and properties of ultrasound modified wheat starch
nije evidentirano
cristalinity; morphology; rheological properties; sonication; wheat starch
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49
13.06.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb