Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj procesa pripreme hrane na stabilnost joda (CROSBI ID 390152)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Grgat, Antonija Utjecaj procesa pripreme hrane na stabilnost joda / Rimac Brnčić, Suzana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Grgat, Antonija

Rimac Brnčić, Suzana

hrvatski

Utjecaj procesa pripreme hrane na stabilnost joda

Pravilna prehrana podrazumijeva umjerenu, uravnoteženu i raznoliku prehranu. Minerali su esencijalni nutrijenti i kao takvi važno je osigurati adekvatan unos svakoga od njih, uključujući i jod. Adekvatan unos joda ima poseban značaj za opću populaciju jer neadekvatan unos može narušiti opće zdravlje. Način pripreme kao i trajanje procesa pripreme hrane utječu na stabilnost joda. U ovom radu dan je pregled novijih istraživanja o deficijenciji joda u svijetu i čimbenicima koji mogu dovesti do njegove redukcije. Opisan je utjecaj različitih postupaka pripreme hrane (pečenje, prženje, kuhanje, kuhanje u pari, dimljenje, fermentacija) kao i utjecaj pH, šećera, askorbinske kiseline, željeza, mikrokapsuliranja, začina, na stabilnost joda.

jod; stabilnost; prženje; kuhanje

nije evidentirano

engleski

Influence of food preparation processes on iodine stability

nije evidentirano

iodine; stability; frying; boiling

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

10.07.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija