Utjecaj procesa pripreme hrane na stabilnost joda (CROSBI ID 390152)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Grgat, Antonija
Rimac Brnčić, Suzana
hrvatski
Utjecaj procesa pripreme hrane na stabilnost joda
Pravilna prehrana podrazumijeva umjerenu, uravnoteženu i raznoliku prehranu. Minerali su esencijalni nutrijenti i kao takvi važno je osigurati adekvatan unos svakoga od njih, uključujući i jod. Adekvatan unos joda ima poseban značaj za opću populaciju jer neadekvatan unos može narušiti opće zdravlje. Način pripreme kao i trajanje procesa pripreme hrane utječu na stabilnost joda. U ovom radu dan je pregled novijih istraživanja o deficijenciji joda u svijetu i čimbenicima koji mogu dovesti do njegove redukcije. Opisan je utjecaj različitih postupaka pripreme hrane (pečenje, prženje, kuhanje, kuhanje u pari, dimljenje, fermentacija) kao i utjecaj pH, šećera, askorbinske kiseline, željeza, mikrokapsuliranja, začina, na stabilnost joda.
jod; stabilnost; prženje; kuhanje
nije evidentirano
engleski
Influence of food preparation processes on iodine stability
nije evidentirano
iodine; stability; frying; boiling
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
10.07.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb