Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Biodostupnost cinka (CROSBI ID 390153)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Gežin, Laura Biodostupnost cinka / Rimac Brnčić, Suzana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Gežin, Laura

Rimac Brnčić, Suzana

hrvatski

Biodostupnost cinka

Cink je esencijalni element u ljudskoj prehrani. Hrana životinjskog podrijetla, posebno meso (govedina, svinjetina, teletina, janjetina) i neki morski plodovi dobar su izvor cinka, a hrana biljnog podrijetla (voće, povrće) ima niži sadržaj cinka. Ipak, u cijelom svijetu, mahunarke i žitarice predstavljaju najvažniji izvor cinka za većinu ljudi. Biodostupnost cinka iz većine namirnica je uglavnom od 10-30 %. Na apsorpcijsku učinkovitost utječe topivost prisutnih spojeva sa cinkom. Neki neprobavljivi biljni sastojci kao što su fitati, prehrambena vlakna, lignin, zatim kalcij, željezo te farmakološki unos folne kiseline mogu inhibirati apsorpciju cinka. Priprema, konzerviranje i obrada hrane mogu uklanjanjem ili redukcijom inhibitora cinka povećati njegovu apsorpciju. Dodatak povrća bogatog β-karotenom i spojevima sa sumporom povećavaju biodostupnost cinka.

biodostupnost; procesi pripreme hrane; inhibitori; promotori

nije evidentirano

engleski

Zinc bioavailability

nije evidentirano

bioavailability; food preparation; inhibitors; promoters

nije evidentirano

Podaci o izdanju

22

10.07.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija