Reakcije preosjetljivosti na hranu (CROSBI ID 390155)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Čučković, Florentina
Rimac Brnčić, Suzana
hrvatski
Reakcije preosjetljivosti na hranu
Na osnovu istraživanja procijenjuje se da oko 2% odraslih širom svijeta ima neki oblik reakcije preosjetljivosti na hranu, i da su oko 1% u pitanju prave alergijske reakcije. Reakcije preosjetljivosti na hranu podrazumijevaju bilo kakav nepredviđen klinički odgovor prilikom unošenja hrane. Reakcije preosjetljivosti mogu biti imunološki posredovane i nazivaju se alergijom te ne-imunološki posredovane i nazivaju se intolerancijom na hranu. Alergije mogu biti IgE i neIgE posredovane. Najčešći alergeni su proteini. Prilikom procesa obrade i pripreme hrane proteini se mogu kemijski modificirati pri čemu se mogu promijeniti njihova alergena svojstva. Najčešći alergeni koji su uglavnom otporni na procese prerade hrane nalaze se u žitaricama, ribama i rakovima, jajima, kikirikiju, soji, mlijeku, orašastim plodovima, celeru, gorušici, sjemenkama sezama. Do danas ne postoje potpuno određeni kriteriji za dijagnozu alergije na hranu ili intoleranciju.
alergija; intolerancija; alergeni; dijagnostički testovi
nije evidentirano
engleski
Food hypersensitivity reactions
nije evidentirano
allergy; intolerance; allergens; diagnostic test
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
11.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb