Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Reakcije preosjetljivosti na hranu (CROSBI ID 390155)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Čučković, Florentina Reakcije preosjetljivosti na hranu / Rimac Brnčić, Suzana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Čučković, Florentina

Rimac Brnčić, Suzana

hrvatski

Reakcije preosjetljivosti na hranu

Na osnovu istraživanja procijenjuje se da oko 2% odraslih širom svijeta ima neki oblik reakcije preosjetljivosti na hranu, i da su oko 1% u pitanju prave alergijske reakcije. Reakcije preosjetljivosti na hranu podrazumijevaju bilo kakav nepredviđen klinički odgovor prilikom unošenja hrane. Reakcije preosjetljivosti mogu biti imunološki posredovane i nazivaju se alergijom te ne-imunološki posredovane i nazivaju se intolerancijom na hranu. Alergije mogu biti IgE i neIgE posredovane. Najčešći alergeni su proteini. Prilikom procesa obrade i pripreme hrane proteini se mogu kemijski modificirati pri čemu se mogu promijeniti njihova alergena svojstva. Najčešći alergeni koji su uglavnom otporni na procese prerade hrane nalaze se u žitaricama, ribama i rakovima, jajima, kikirikiju, soji, mlijeku, orašastim plodovima, celeru, gorušici, sjemenkama sezama. Do danas ne postoje potpuno određeni kriteriji za dijagnozu alergije na hranu ili intoleranciju.

alergija; intolerancija; alergeni; dijagnostički testovi

nije evidentirano

engleski

Food hypersensitivity reactions

nije evidentirano

allergy; intolerance; allergens; diagnostic test

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

11.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija