Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj kisika i ugljikovog dioksida na rast i aktivnost bakterije mliječne kiseline Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T (CROSBI ID 390173)

Ocjenski rad | diplomski rad

Hviezd, Katarina Utjecaj kisika i ugljikovog dioksida na rast i aktivnost bakterije mliječne kiseline Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T / Slavica, Anita (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Hviezd, Katarina

Slavica, Anita

hrvatski

Utjecaj kisika i ugljikovog dioksida na rast i aktivnost bakterije mliječne kiseline Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T

Visoka koncentracija kisika, koji je otopljen u suspenziji, pospješuje iscrpljivanje glukoze iz hranjive MRS podloge s pomoću soja Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T. Smanjena koncentracija kisika i dobava ugljikovog dioksida pogoduju sintezi biomase ovog bakterijskog soja i proizvodnji D-(-)-laktata (P1) (YP1/S=0, 94 g/g), jednog od dva krajnja proizvoda metabolizma glukoze. Fakultativno heterofermentativni soj L. coryniformis subsp. torquens DSM 20004T tijekom rasta u hranjivoj MRS podlozi, koja sadrži relativno visoku koncentraciju acetata (c0=60, 5 mmol/L), proizvodi i acetat kao krajnji proizvod metabolizma (P2). Na proizvodnju acetata utječu koncentracija glukoze kao i koncentracija kisika i ugljikovog dioksida u podlozi. Kao načini regulacije metabolizma glukoze i proizvodnje D-(-)-laktata i acetata kod ove Gram-pozitivne bakterije identificiranisu i okarakterizirani (1) „acetatni prekidač“ i (2) limitacija glukozom (cS<42-50 mmol/L).

Lactobacillus coryniformis subsp. torquens; fermentacija glukoze; limitacija glukozom; koncentracija kisika i ugljikovog dioksida u podlozi; proizvodnja D-(-)-laktata i acetata

nije evidentirano

engleski

Effect of oxygen and carbon dioxide on the growth and activity of lactic acid bacterium Lactobacillus coryniformis subsp. torquens 20004T

nije evidentirano

Lactobacillus coryniformis subsp. torquens; glucose fermentation; glucose limitation; concentration of dissolved oxygen and carbon dioxyde; production of D-(-)-lactate and acetate

nije evidentirano

Podaci o izdanju

64

17.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija