Nutritivna vrijednost svježeg lista i soka salate (CROSBI ID 390297)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mustapić, Pero
Dobričević, Nadica
hrvatski
Nutritivna vrijednost svježeg lista i soka salate
Prehrambena vrijednost salate i endivije značajna je zbog bogatog nutritivnog sastava radi kojeg ima i preventivno zdravstveno djelovanje. U radu je analiziran kemijski sastav svježih listova i soka salate i endivije. Najveći udio suhe tvari utvrđen je u listovima endivije(5, 10%), ukupne kiselosti kod lisnate salate i njezinog soka(0, 7%). Količina C-vitamina je kod salate kristalke iznosila 10, 94 mg/100 g listova, lisnate salate 10, 44 mg/100 g, i kod endivije 9, 93 mg/100 g. U svježim listovima endivije utvrđeno je najviše fenola u iznosu od 41, 78 mgGAL/L. Kemijske analize pokazale su da je lisnata salata u jesenskoj proizvodnji najmanje mijenjala kemijska svojstva usporedbom svježih listova i svježe pripremljenog soka.
salata; endivija; kemijski sastav
nije evidentirano
engleski
The nutritional value fresh leaves and juice lettuce
nije evidentirano
lettuce; endive; chemical parameters
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
06.06.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb