Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Nutritivna vrijednost svježeg lista i soka salate (CROSBI ID 390297)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mustapić, Pero Nutritivna vrijednost svježeg lista i soka salate / Dobričević, Nadica (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Mustapić, Pero

Dobričević, Nadica

hrvatski

Nutritivna vrijednost svježeg lista i soka salate

Prehrambena vrijednost salate i endivije značajna je zbog bogatog nutritivnog sastava radi kojeg ima i preventivno zdravstveno djelovanje. U radu je analiziran kemijski sastav svježih listova i soka salate i endivije. Najveći udio suhe tvari utvrđen je u listovima endivije(5, 10%), ukupne kiselosti kod lisnate salate i njezinog soka(0, 7%). Količina C-vitamina je kod salate kristalke iznosila 10, 94 mg/100 g listova, lisnate salate 10, 44 mg/100 g, i kod endivije 9, 93 mg/100 g. U svježim listovima endivije utvrđeno je najviše fenola u iznosu od 41, 78 mgGAL/L. Kemijske analize pokazale su da je lisnata salata u jesenskoj proizvodnji najmanje mijenjala kemijska svojstva usporedbom svježih listova i svježe pripremljenog soka.

salata; endivija; kemijski sastav

nije evidentirano

engleski

The nutritional value fresh leaves and juice lettuce

nije evidentirano

lettuce; endive; chemical parameters

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

06.06.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)