Anaerobna digestija pivskog tropa (CROSBI ID 390766)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Miličević, Vedran
Tišma, Marina
hrvatski
Anaerobna digestija pivskog tropa
Cilj ovog rada bio je istražiti mogućnost primjene pivskog tropa u procesu proizvodnje bioplina, te utvrditi kako način predobrade pivskog tropa utječe na sastav i volumen nastalog bioplina. Pivski trop je predtretiran na dva načina: biološki (gljivama bijelog truljenja Trametes versicolor) i kemijski (namakanjem u procesnoj vodi uz dodatak 5 g/L NaHCO3. Eksperimenti su provedeni u jednostupanjskim laboratorijskim bioreaktorima sa samopoljevanjem pivskog tropa otpadnom vodom, pri mezofilnim uvjetima (T = 37°C), te uz regulaciju pH vrijednosti u pokusu s kemijski predtretiranim tropom. Anaerobnom digestijom biološki predobrađenog pivskog tropa nastalo je 28, 03 dm3 bioplina s volumnim udjelom metana 80, 77%. U pokusu s kemijski obrađenim pivskim tropom nastalo je ukupno 9, 86 dm3 s udjelom metana 40, 56%.
pivski trop; anaerobna digestija; bioplin; metan; predobrada
nije evidentirano
engleski
Anaerobic digestion of brewer's spent grain
nije evidentirano
brewers's spent grain; anaerobic digestion; biogas; methane; pretreatment
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
29.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mostar