Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Anaerobna digestija pivskog tropa (CROSBI ID 390766)

Ocjenski rad | diplomski rad

Miličević, Vedran Anaerobna digestija pivskog tropa / Tišma, Marina (mentor); Mostar, Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Miličević, Vedran

Tišma, Marina

hrvatski

Anaerobna digestija pivskog tropa

Cilj ovog rada bio je istražiti mogućnost primjene pivskog tropa u procesu proizvodnje bioplina, te utvrditi kako način predobrade pivskog tropa utječe na sastav i volumen nastalog bioplina. Pivski trop je predtretiran na dva načina: biološki (gljivama bijelog truljenja Trametes versicolor) i kemijski (namakanjem u procesnoj vodi uz dodatak 5 g/L NaHCO3. Eksperimenti su provedeni u jednostupanjskim laboratorijskim bioreaktorima sa samopoljevanjem pivskog tropa otpadnom vodom, pri mezofilnim uvjetima (T = 37°C), te uz regulaciju pH vrijednosti u pokusu s kemijski predtretiranim tropom. Anaerobnom digestijom biološki predobrađenog pivskog tropa nastalo je 28, 03 dm3 bioplina s volumnim udjelom metana 80, 77%. U pokusu s kemijski obrađenim pivskim tropom nastalo je ukupno 9, 86 dm3 s udjelom metana 40, 56%.

pivski trop; anaerobna digestija; bioplin; metan; predobrada

nije evidentirano

engleski

Anaerobic digestion of brewer's spent grain

nije evidentirano

brewers's spent grain; anaerobic digestion; biogas; methane; pretreatment

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52

29.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mostar

Povezanost rada

Biotehnologija