UČINKOVITOST PANELA ZA SENZORSKU PROCJENU MEDA BAGREMA (CROSBI ID 390877)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Margetić, Lana
Marković, Ksenija
hrvatski
UČINKOVITOST PANELA ZA SENZORSKU PROCJENU MEDA BAGREMA
Budući da fizikalno-kemijske analize ne daju dovoljno karakterističnih vrijednosti, senzorska analiza je neophodna i visoko cijenjena u procjeni kvalitete meda. Tijekom ovog istraživanja, provedeno je senzorsko ocjenjivanje 10 uzoraka meda bagrema uz dva ponavljanja. Od strane stručnog panela, sastavljenog od pet senzorskih analitičara, ocjenjeni su izgled (čistoća, boja, prozirnost), okus i miris. Pri obradi podataka, korištene su univarijantne, multivarijantne statističke metode, dvosmjerna ANOVA te „Eggshell“ profiliranje. Rezultati ukazuju na usklađenosti i razlike među članovima panela te postoji li potreba za dodatnom edukacijom panela za određena senzorska svojstva.
senzorska procjena; med bagrema; senzorski panel; statističke metode
nije evidentirano
engleski
EVALUATION OF THE PANEL FOR SENSORY EVALUATION OF THE ACACIA HONEY
nije evidentirano
sensory evaluation; acacia honey; sensory panel; statistical methods
nije evidentirano
Podaci o izdanju
63
30.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb