Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UČINKOVITOST PANELA ZA SENZORSKU PROCJENU MEDA BAGREMA (CROSBI ID 390877)

Ocjenski rad | diplomski rad

Margetić, Lana UČINKOVITOST PANELA ZA SENZORSKU PROCJENU MEDA BAGREMA / Marković, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Margetić, Lana

Marković, Ksenija

hrvatski

UČINKOVITOST PANELA ZA SENZORSKU PROCJENU MEDA BAGREMA

Budući da fizikalno-kemijske analize ne daju dovoljno karakterističnih vrijednosti, senzorska analiza je neophodna i visoko cijenjena u procjeni kvalitete meda. Tijekom ovog istraživanja, provedeno je senzorsko ocjenjivanje 10 uzoraka meda bagrema uz dva ponavljanja. Od strane stručnog panela, sastavljenog od pet senzorskih analitičara, ocjenjeni su izgled (čistoća, boja, prozirnost), okus i miris. Pri obradi podataka, korištene su univarijantne, multivarijantne statističke metode, dvosmjerna ANOVA te „Eggshell“ profiliranje. Rezultati ukazuju na usklađenosti i razlike među članovima panela te postoji li potreba za dodatnom edukacijom panela za određena senzorska svojstva.

senzorska procjena; med bagrema; senzorski panel; statističke metode

nije evidentirano

engleski

EVALUATION OF THE PANEL FOR SENSORY EVALUATION OF THE ACACIA HONEY

nije evidentirano

sensory evaluation; acacia honey; sensory panel; statistical methods

nije evidentirano

Podaci o izdanju

63

30.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija