Utjecaj intenziteta rezidbe na vegetativni razvoj aronije (CROSBI ID 390978)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Melkić, Alen
Duralija, Boris
hrvatski
Utjecaj intenziteta rezidbe na vegetativni razvoj aronije
Buđenje svijesti o zdravoj prehrani u svijetu je sve veća tendencija u ishrani zdravom hranom. Aronija (Aronia melanocarpa Elliot) kao samonikla voćna vrsta ima veliku nutritivnu i prehrambenu vrijednost u kojima se ističe visok sadržaj antioksidansa u plodovima. Samim time ima pozitivni učinak na ljudsko zdravlje, a kao takva ima veliku popularnost posljednjih nekoliko godina i ubraja se među nezamjenjive zdravstveno-prehrambene namirnice. Sve većom potražnjom i konzumacijom zdrave hrane raste i njena proizvodnja, a samim time se i povećavaju istraživanja i unaprjeđivanje uzgojnih mjera kako bi se došlo do boljih rezultata. S obzirom da je aronija jedna relativno nova voćna vrsta u uzgoju na našem području, proveden je samo mali broj istraživanja, a i ona koja su provedena uglavnom se baziraju na istraživanju kemijskog sastava plodova. Do sada u Hrvatskoj nisu provedena istraživanja vegetativnog rasta i razvoja aronije koja su povezana s različitim intenzitetom rezidbe. Ovim radom utvrdilo se kako intenzitetom rezidbe možemo utjecati na poticanje vegetativnog razvoja biljaka, a time i na veći potencijal rodnosti. Međutim prejaki rez se ne može preporučiti jer je porast samoga grma i razvoj novih mladica bio manji nego kod kontrolnih biljaka koje nisu orezivane.
Aronija; antioksidansi; intezitet rezidbe; vegetativni razvoj
nije evidentirano
engleski
Influence of pruning intensity on the vegetative growth of aronia plants
nije evidentirano
Aronia; antioxidants; pruning intensity; vegetative growth
nije evidentirano
Podaci o izdanju
85
23.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb