Učinak bioaktivnih komponenti hrane na redukciju kardiovaskularnog rizika povezanog s profilom lipoproteina (CROSBI ID 391095)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Prolić, Antonela
Banjari, Ines
hrvatski
Učinak bioaktivnih komponenti hrane na redukciju kardiovaskularnog rizika povezanog s profilom lipoproteina
Bolesti srca i krvnih žila, odnosno kardiovaskularne bolesti imaju veliki utjecaj na preranu smrt, ali i na kvalitetu samog života te su glavni uzrok smrtnosti u svijetu. Odgovorne su za 30 % svih smrtnih slučajeva u svijetu. U kardiovaskularne bolesti se među ostalima ubrajaju infarkt miokarda, ishemijska bolest srca i ateroskleroza. Uzroci kardiovaskularnih bolesti su: visok unos masnoća, visok unos soli, jednostavnih ugljikohidrata odnosno rafiniranih, arterijska hipertenzija, debljina, genetski čimbenici, pušenje te neke druge bolesti kao što su bolesti štitnjače, dijabetes tipa 2, te psihosocijalni čimbenici i stres. U cilju smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti značajna je odgovarajuća prehrana, smanjenje unosa soli, svakodnevna tjelesna aktivnost, prestanak pušenja, umjereno konzumiranje alkohola te izbjegavanje stresa. Postoje dva principa prehrane koji dokazano smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, a to su Dash dijeta i mediteranska prehrana. Mediteranska prehrana je postala preporučeni način prehrane diljem svijeta i smatra se najzdravijim načinom prehrane, čije temeljno obilježje uporaba maslinovog ulja koje dokazano smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Cilj ovog rada je prikazati principe ova dva načina prehrane s aspekta smanjenja rizika za kardiovaskularne bolesti povezanih s profilom lipoproteina.
kardiovaskularne bolesti ; rizični čimbenici ; profil lipoproteina ; Dash dijeta ; mediteranska prehrana ; karakteristična hrana ; prehrambene smjernice
nije evidentirano
engleski
Influence of bioactive food components on reduction of cardiovascular risk factor related to blood lipoproteins
nije evidentirano
cardiovascular diseases ; risk factors ; blood lipoprotein profile ; Dash diet ; Mediterranean diet ; characteristic foods ; nutritional guidelines
nije evidentirano
Podaci o izdanju
19
30.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek
Povezanost rada
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kliničke medicinske znanosti, Temeljne medicinske znanosti