Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Unos skrivene soli i šećera studenata Sveučilišta u Osijeku (CROSBI ID 391155)

Ocjenski rad | diplomski rad

Širić, Martina Unos skrivene soli i šećera studenata Sveučilišta u Osijeku / Banjari, Ines (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2014

Podaci o odgovornosti

Širić, Martina

Banjari, Ines

hrvatski

Unos skrivene soli i šećera studenata Sveučilišta u Osijeku

Preporučeni dnevni unos soli hranom je 5 do 6 g, a prekoračenje predstavlja rizik za hipertenziju odnosno kardiovaskularne bolesti (KVB). KVB su globalni javnozdravstveni problem ; glavni su uzročnik mortaliteta i morbiditeta diljem svijeta. Veći dio soli, tzv. skrivene soli unesemo gotovom i polugotovom hranom, te konzumacijom obroka u restoranima, kao što su studentske menze. Konzumacija slane hrane je povezana sa unosom skrivenog šećera, najčešće iz zaslađenih napitaka, a što je dodatni rizik za KVB zbog povezanosti s povećanom tjelesnom masom, dislipidemijama, dijabetesom tipa 2 i dr. Cilj rada bio je utvrditi ukupan unos skrivene soli i šećera studenata Sveučilišta u Osijeku, te njihov značaj obzirom na rizik za KVB. 185 studenata sa šest fakulteta ispunilo je anonimnu anketu o općim, prehrambenim i životnim navikama, te semikvantitativni upitnik o učestalosti konzumiranja hrane koja je bogat izvor skrivene soli i šećera u prehrani. Utvrđeni rizični čimbenici za KVB među studentima su: povećana tjelesna masa i pretilost (16, 7 %), niska razina fizičke aktivnosti (27, 5 % neaktivno), visoka prevalencija pušenja (25, 9 %), te visok unos natrija (7684 mg) koji je direktno povezan s visokim unosom jednostavnih ugljikohidrata (89, 5 g, r=0, 548) koji doprinose ukupnom unosu ugljikohidrata sa 40, 4 % (r=0, 672). Rezultati ukazuju na potrebu itenzivnijih aktivnosti usmjerenih na smanjenje unosa hrane koja je značajan izvor skrivene soli i šećera.

skrivena sol ; skriveni šećer ; kardiovaskularne bolesti ; studentska populacija ; prehrana

nije evidentirano

engleski

Intake of hidden salt and sugar in students from University of Osijek

nije evidentirano

hidden salt ; hidden sugar ; cardiovascular diseases ; students ; nutrition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

10.10.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kliničke medicinske znanosti, Temeljne medicinske znanosti

Poveznice