UTJECAJ PARAMETARA NA PREŽIVLJAVANJE BAKTERIJE Listeria monocytogenes (CROSBI ID 391182)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Gres, Vitka
Markov, Ksenija
hrvatski
UTJECAJ PARAMETARA NA PREŽIVLJAVANJE BAKTERIJE Listeria monocytogenes
Cilj ovog rada je bio ustvrditi preživljavanje bakterije Listeria monocytogenes u hranjivom bujonu i mlijeku pri različitim temperaturnim uvjetima tijekom različit og vremensk og perioda. Listeria monocytogenes i ma veliku toleranciju na ekstremne uvjete okoliša, pa tako može preživjeti uz raspon pH od 4, 3 do 10 i na temperaturama od < 1 °C do 45 °C. Rezultati istraživanja p okazal i s u da bakterija L. monocytogenes dobro preživljava pri temperaturi od 4°C, o ko 62% stanica preživjelo je temperaturni tretman smrzavanjem na - 20 o C tijekom 21 dan, dok zagrijavanje uzoraka na 80 o C/10 min smanjuje broj živih stanica za 4 - 5 log jedinica. K ombinacijom temperatur a, zagrijavanj e na 80 o C/10 min, a zatim pohranjivanje uzoraka na - 20 o C može se značajno smanjiti pa čak i potpuno uništiti L. monocytogenes .
Listeria monocytogenes; temperatura; bujon; mlijeko
nije evidentirano
engleski
Influence of environment parameters on the survival of the Listeria monocytogenes bacterium
nije evidentirano
Listeria monocytogenes; temperature; broth; milk
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
17.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb