Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ PARAMETARA NA PREŽIVLJAVANJE BAKTERIJE Listeria monocytogenes (CROSBI ID 391182)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Gres, Vitka UTJECAJ PARAMETARA NA PREŽIVLJAVANJE BAKTERIJE Listeria monocytogenes / Markov, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Gres, Vitka

Markov, Ksenija

hrvatski

UTJECAJ PARAMETARA NA PREŽIVLJAVANJE BAKTERIJE Listeria monocytogenes

Cilj ovog rada je bio ustvrditi preživljavanje bakterije Listeria monocytogenes u hranjivom bujonu i mlijeku pri različitim temperaturnim uvjetima tijekom različit og vremensk og perioda. Listeria monocytogenes i ma veliku toleranciju na ekstremne uvjete okoliša, pa tako može preživjeti uz raspon pH od 4, 3 do 10 i na temperaturama od < 1 °C do 45 °C. Rezultati istraživanja p okazal i s u da bakterija L. monocytogenes dobro preživljava pri temperaturi od 4°C, o ko 62% stanica preživjelo je temperaturni tretman smrzavanjem na - 20 o C tijekom 21 dan, dok zagrijavanje uzoraka na 80 o C/10 min smanjuje broj živih stanica za 4 - 5 log jedinica. K ombinacijom temperatur a, zagrijavanj e na 80 o C/10 min, a zatim pohranjivanje uzoraka na - 20 o C može se značajno smanjiti pa čak i potpuno uništiti L. monocytogenes .

Listeria monocytogenes; temperatura; bujon; mlijeko

nije evidentirano

engleski

Influence of environment parameters on the survival of the Listeria monocytogenes bacterium

nije evidentirano

Listeria monocytogenes; temperature; broth; milk

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

17.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija