Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kvalitativne osobitosti trupova i mesa Wagyu goveda (CROSBI ID 391207)

Ocjenski rad | diplomski rad

Palcer, Rea Kvalitativne osobitosti trupova i mesa Wagyu goveda / Ivanković, Ante (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Palcer, Rea

Ivanković, Ante

hrvatski

Kvalitativne osobitosti trupova i mesa Wagyu goveda

Wagyu je japanska pasmina goveda osobite kvalitete mesa uvjetovane prvenstveno iznimnom mramoriranosti mesa te povoljnom udjelu nezasićenih masnih kiselina u masnom tkivu. Meso ove pasmine prepoznato je kao zdrava namirnica radi čega je ova pasmina postala zadnjih desetljeća vrlo cijenjena. Uzgoj ovoga goveda tašto se štiti u Japanu koji ne dozvoljava izvoz čistokrvnih goveda. Također, proizvođači mesa ove pasmine u Japanu njeguju osobitu tehnologiju tova goveda, a takvo meso deklariraju na prepoznatljiv način. Određena saznanja o tehnologiji tova danas su dostupna putem različitih načina informiranja, a i dio genetskog materijala našao se van granica matičnog uzgoja. Uzgoj Wagyu pasmine u aktualno vrijeme postao je izazov u svijetu. U Hrvatskoj u kojoj se goveđe meso tradicijski proizvodi, uzgoj ove pasmine goveda predstavlja izazov, te bi zasigurno obogatio, gastronomsku i turističku ponudu. Prije samog pristupanja uzgoju ove pasmine potrebno je upoznati odlike pasmine, uobičajene tehnologije tova, kvalitativne odlike trupova i mesa, sve u cilju bolje prezentacije mesa na tržištu. Ozbiljnim pristupom uzgoju i plasmanu mesa Wagyu goveda moguće je ostvariti povoljniji financijski prihod u odnosu na tov drugih mesnih pasmina goveda.

Wagyu; pasmina goveda; kvaliteta mesa; ocjena trupova; ocjena mesa

nije evidentirano

engleski

Qualitative characteristics of carcass and beef of Wagyu cattle breeds

nije evidentirano

Wagyu; cattle breed; beef quality; carcass quality; score of meat

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24

30.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)