Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sadržaj minerala u alkoholnom i bezalkoholnom svijetlom pivu (CROSBI ID 615518)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Arnautović, Rijad ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Sadadinović, Jasminka ; Iličković, Zoran ; Alihodžić, Damir Sadržaj minerala u alkoholnom i bezalkoholnom svijetlom pivu // Hranom do zdravlja - zbornik sažetaka i radova sa sedmog međunarodnog simpozija / Jašić, Midhat (ur.). Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2014. str. 71-76

Podaci o odgovornosti

Arnautović, Rijad ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Sadadinović, Jasminka ; Iličković, Zoran ; Alihodžić, Damir

hrvatski

Sadržaj minerala u alkoholnom i bezalkoholnom svijetlom pivu

Uvod:Pivo može sadržavati minerale u biološki raspoloživoj formi. Sadržaj minerala u pivu može da varira. Alkohol u odnosu na vodu često omogućuje bolju topivost nekih spojeva sa specifičnim funkcionalnim hemijskim grupama. Cilj rada:Cilj rada je bio ispitati da li postoje značajne razlike u količini minerala kod alkoholnog i bezalkoholnog piva. Materijali i metode: Analizirani su uzorci bezalkoholnog i alkoholnog svijetlog piva. Dvije grupe uzoraka su bile ispitivane: alkoholno svijetlo pivo (A1 i A2), a dvije bezalkoholno (B1 i B2). Uzorci B1 grupe su bili proizvedeni biološkim a uzorci (B2) fizičkim postupkom. Za analizu sadržaja minerala u svim ispitivanim uzorcima korištena je Atomska apsorpciona spektrofotometrija. Rezultati i rasprava: Sadržaj minerala u uzorcima bezalkoholnog (B1) bio veći nego u uzorcima alkoholnog svijetlog piva (A1). Uzorci B1 i A1 su od istog proizvođača. U ovom slučaju povoljniji mineraloški sastav pokazuje bezalkoholno pivo. Sadržaj minerala u uzorcima alkoholnog pivu (A2) bio je veći nego u uzorcima bezalkoholnog svijetlog piva (B2). Uzorci B2 i A2 su od različitih proizvođača. Zaključci:Sadržaj minerala u alkoholnom i bezalkoholnom svijetlom pivu zavise od tehnološkog postupka proizvodnje ali i od udjela minerala u osnovnim sirovinama. Većina minerala u pivu potiču iz osnovnih sirovina: vode, slada, hmelja i ne sladovanih žitarica.

sadržaj minerala; alkoholno i bezalkoholno pivo

nije evidentirano

engleski

Mineral content in alcoholic and non-alcoholic beer

nije evidentirano

mineral content; alcoholic and non-alcoholic beer

nije evidentirano

Podaci o prilogu

71-76.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Hranom do zdravlja - zbornik sažetaka i radova sa sedmog međunarodnog simpozija

Jašić, Midhat

Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli

Podaci o skupu

Hranom do zdravlja - sedmi međunarodni simpozij

poster

16.10.2014-16.10.2014

Tuzla, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija