Utjecaj dodatka autohtone bakterijske starter kulture na kvalitetu Slavonskog kulena (CROSBI ID 391578)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ćosić, Katarina
Mastanjević, Krešimir
hrvatski
Utjecaj dodatka autohtone bakterijske starter kulture na kvalitetu Slavonskog kulena
Ovo istraživanje provedeno je s ciljem ispitivanja utjecaja dodatka autohtone bakterijske starter kulture na kvalitetu Slavonskog kulena. Mesu i slanini koje je upotrijebljeno za izradu nadjeva, kao i samom nadjevu, određena su osnovna fizikalno-kemijska svojstva te je provedena mikrobiološka analiza istih. Daljnje istraživanje sastojalo se od kontinuiranog mjerenja pH vrijednosti tijekom dvadesetodnevne fermentacije na 12 °C i 20 °C referentnog uzorka, uzoraka s dodatkom autohtone bakterijske starter kulture (ASK) i 0, 8% glukoze te maltodekstrina. Nakon završenog procesa fermentacije uzorcima su određena fizikalno-kemijska svojstva te je provedeno određivanje ukupnog broja i identifikacije mliječne kiseline i bakterija iz roda Staphylococcus. Nakon završetka procesa proizvodnje (90 dana) provedena je senzorska analiza uzoraka gotovog Slavonskog kulena. Dobiveni rezultati pokazali su kako dodatak autohtone bakterijske starter kulture uz dodatak 0, 8% šećera glukoze uz temperaturu od 20°C, najviše utječu na kvalitetu Slavonskog kulena jer je takav ocijenjen najvišim ocjenama prilikom senzorske analize.
Slavonski kulen; kvaliteta; starter kultura
nije evidentirano
engleski
Influence of supplements indigenious bacterial starter cultures on the quality of Slavonian kulen
nije evidentirano
Slavonski kulen; quality; starter culture
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51
06.10.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek