Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Procjena rizika za obolijevanje od karcinoma debelog crijeva studentske populacije (CROSBI ID 210284)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Banjari, Ines ; Ostrognjaj, Tihana Procjena rizika za obolijevanje od karcinoma debelog crijeva studentske populacije // Hrana u zdravlju i bolesti, 3 (2014), 2; 53-62

Podaci o odgovornosti

Banjari, Ines ; Ostrognjaj, Tihana

hrvatski

Procjena rizika za obolijevanje od karcinoma debelog crijeva studentske populacije

Uvod: Karcinom debelog crijeva (CRC) jedan je od vodećih zdravstvenih problema u svijetu, a u Hrvatskoj je drugi uzročnik smrti. CRC je treći po incidenciji i mortalitetu u oba spola, uz značajne razlike po županijama. Etiologija uključuje interakciju nasljeđa, prehrane i životnih navika. Utvrđeno je kako je 90% svih slučajeva CRC-a u direktnoj vezi s prehrambenim navikama. Studentska populacija zbog promjene životne sredine, povećanja samostalnosti i promjene životnih uloga, te povećanog broja obveza mijenja prehrambene navike, najčešće nepovoljno. Prehrambene navike usvojene u ovom periodu se prolongiraju u kasnijim razdobljima života, a incidencija i mortalitet CRC-a značajno rastu iznad 40 godina. Cilj: Procijeniti rizične čimbenike za obolijevanje od CRC-a koji su povezani s prehrambenim i životnim navikama studentske populacije. Materijali i metode: 446 studenata (23 godine ; 37, 2% muški, 62, 8% žene) ispunilo je anonimnu anketu koja je razvijena za potrebe ovog istraživanja. Obzirom na odgovore rangirani su u kategoriju niskog, srednjeg ili visokog rizika za karcinom debelog crijeva. Rezultati: Utvrđena je prisutnost velikog broja rizičnih čimbenika povezanih s CRC-om: visoka prevalencija povećane tjelesne mase (23, 1%) i pretilosti (6, 1%), pušenja (30, 0%), niska razina fizičke aktivnosti (25, 6% neaktivno, 30, 3% sezonski aktivno), visok unos alkoholnih pića (20, 6% tjedno, 1, 4% dnevno), nizak unos ribe, voća i povrća i visok unos mesa i mesnih proizvoda, preferencija jako slane i začinjene (ljute) hrane, te pozitivna obiteljska anamneza (47, 5% s predispozicijom, 12, 1% s pozitivnom anamnezom na CRC). Utvrđene su značajne razlike po spolu (p<0, 001) i obiteljskoj anamnezi. Zaključak: Najznačajniji rizični čimbenici za CRC povezani s prehrambenim navikama su visok unos mesa i mesnih prerađevina, preferencija slane i začinjene hrane te nizak unos ribe, voća i povrća. Utvrđen je značajno viši rizik kod studenata, a osobito je zabrinjavajuće što je kod studenata s pozitivnom obiteljskom anamnezom utvrđen najveći rizik za CRC.

karcinom debelog crijeva ; studenti ; procjena rizika ; prehrambene navike ; životne navike

nije evidentirano

engleski

Estimation of colorectal cancer risk factors related to nutritional and lifestyle habits in students

nije evidentirano

colorectal carcinoma ; students ; risk estimation ; nutritional habits ; lifestyle habits

nije evidentirano

Podaci o izdanju

3 (2)

2014.

53-62

objavljeno

2233-1220

Povezanost rada

Biotehnologija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kliničke medicinske znanosti, Temeljne medicinske znanosti