Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Izolacija i karakterizacija limonena i hesperetina iz kore naranče (Citrus sinensis L.) (CROSBI ID 391646)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bebić, Sara Izolacija i karakterizacija limonena i hesperetina iz kore naranče (Citrus sinensis L.) / Blažević, Ivica (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2014

Podaci o odgovornosti

Bebić, Sara

Blažević, Ivica

hrvatski

Izolacija i karakterizacija limonena i hesperetina iz kore naranče (Citrus sinensis L.)

Naranča (Citrus sintesis sinensis L.) su je izvor iznimno velikog broja spojeva. U ovom radu hibrodestilacijom u aparaturi po Clevengeru izolirano je eterično ulje iz osušene kore naranče te je utvrđena prisutnost limonena kao i u petroleterskom ekstraktu dobivenim ekstrakcijom u Soxhlet aparaturi. Također je izoliran hesperetin, flavonoid, ekstrakcijom kruto-tekuće u Soxhlet aparaturi i maceracijom te kiselom hidrolizom s namjerom da se dobije slobodni aglikon. Hesperetin je bioflavonoid nađen u kori agruma. Tankoslojnom kromatografijom utvrđena je prisutnost limonena u eteričnom ulju i u petroleterskom ekstraktu te su isti identificirani GC-MS-om. Limonen i hesperetin su također identificirani spektroskopskim tehnikama (UV/VIS, FT-IR, 1H- NMR i 13C-NMR). Diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom utvrđena je točka tališta hesperetina. Svi priloženi rezultati u ovom radu su u skladu s literaturom.

Citrus sinensis; limonen; hesperetin; GC-MS; FTIR; NMR

nije evidentirano

engleski

Isolation and characterization of limonene and hesperetin from the orange peel(Citrus sinensis L.)

nije evidentirano

Citrus sinensis; limonene; hesperetin; GC-MS; FTIR; NMR

nije evidentirano

Podaci o izdanju

59

07.10.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kemija