crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 725738

Časopis

Autori: Tončinić, Domagoj
Naslov: Klaudijeve vojne reforme. Mit ili realnost = Die Heeresreformen des Claudius. Mythos oder Realität
( The Army Reforms of Claudius. Myth or reality )
Izvornik: Nova antička Duklja (2337-0165) 5 (2014) (2014); 79-95
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: Klaudije; Klaudijeve vojne reforme; Skribi-nijan; Tilurium; Burnum
( Claudies; Army Reforms of Claudius; Scribonianus; Tilurium; Burnum )
Sažetak:
U stručnoj literaturi često se analizira uloga cara Klaudija u razvoju ustroja rimske vojske. U ovom radu raspraviti ćemo dva, po našem mišljenju, ključna rada na tu temu te ih dovesti u vezu s vojnim zbivanjima u Iliriku koja su u tim raspravama bila zanemarena. Tako Yann Le Bohec za Klaudija navodi da je bio prvi reformator Augustovog sustava, a Chris Thomas smatra da je Klaudije odgovoran i zaslužan za širok spektar promjena u rimskoj vojsci, koje označava kao Klaudijeve vojne reforme. Kao ključne elemente tih reformi vidi promjene u strategiji i vanjskoj politici Carstva, u ustroju vojske, u vojnoj infrastrukturi i promjene kod vojne opreme i naoružanja. U radu se ističe da postoje argumenti u prilog toj tezi, koji ili nisu dovoljno naglašeni ili uopće nisu iskorišteni u argumentaciji. Nadalje, arheološki dokazi o promjenama u rimskoj vojsci u vrijeme cara Klaudija mnogo su brojniji i zastupljeni su na mnogo širem području. Kao prilog raspravi upozorava se na pojedina zbivanja, koja su se odigrala u Iliriku, odnosno u Dalmaciji i Panoniji, te na arheološke nalaze, prvenstveno iz tih provincija, koji se tiču rimske vojske u vrijeme cara Klaudija, a do sada su uglavnom ostali zanemareni. Skribonijanova pobuna protiv Klaudija u Dalmaciji 42. god. mogla je biti snažan poticaj caru za provođenje reformi u vojsci s ciljem suzbijanja utjecaja senatorskog staleža u vojsci, odmicanja vojske od Italije, zapošljavanja vojske i pridobivanja njene naklonosti. Pojedini arheološki nalazi iz Tilurija i Burna mogu se tumačiti kao rezultat upravo tih mjera.
Projekt / tema: HRZZ-IP-2013-11-6505
Izvorni jezik: HRV-GER
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Arheologija
Puni text rada: 725738.103._Klaudijeve_vojne_reforme._Mit_ili_realnost__Die_Heeresreformenpdf (tekst priložen 7. Stu. 2014. u 12:39 sati)
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Klaudijeve vojne reforme. Mit ili realnost = Die Heeresreformen des Claudius. Mythos oder Realität
Upisao u CROSBI: Domagoj Tončinić (dtoncini@ffzg.hr), 31. Lis. 2014. u 15:20 sati
Napomene:
Ovaj rad je sufinancirala Hrvatska zaklada za znanost projektom 6505 Between the Danube and the Mediterranean. Exploring the role of Roman military in the mobility of people and goods in Croatia during the Roman EraVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4