Meta-analitička obrada osnovnog kemijskog sastava mesa janjadi mediteranskih pasmina ovaca (CROSBI ID 210946)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Kaić, Ana ; Mioč, Boro ; Potočnik, Klemen
hrvatski
Meta-analitička obrada osnovnog kemijskog sastava mesa janjadi mediteranskih pasmina ovaca
U ovom istraživanju je utvrđen osnovni kemijski sastav janjećeg mesa mediteranskih pasmina ovaca primjenom meta-analize rezultata sedam znanstvenih istraživanja. Baza kodiranih podataka o kemijskom sastavu uključivala je janjad pasmina Tushin, Rasa Aragonesa, Churra Tensina, Grazalema Merino, Comisana i ličke pramenke. Statistička obrada kodiranih podataka provedena je softverskim programom CMA, dok su rezultati meta-analitičke obrade prikazani šumskim grafikonom pomoću softverskog programa R. Ovom meta-analitičkom obradom je utvrđeno da LD mišić istraživane janjadi mediteranskih pasmina ovaca u prosijeku sadrži 76, 26% vode, 2, 30% masti, 20, 07% bjelančevina i 1, 15% pepela. Uz to, meta-analizom je eliminiran velik broj čimbenika koji najčešće dovode do nelogičnosti u interpretaciji rezultata i zaključivanju. S obzirom na manji broj komparativnih istraživanja uključenih u ovu meta-analitičku obradu nadamo se da će u budućnosti biti proveden veći broj istraživanja koja bi mogla doprinijeti možebitno drugačijim spoznajama o kemijskom sastavu janjećeg mesa.
janjad; meso; meta-analiza; osnovni kemijski sastav
nije evidentirano
engleski
Meta-analysis of chemical composition of Mediterranean lamb meat
nije evidentirano
lambs; meat; meta-analysis; chemical composition
nije evidentirano