Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Meta-analitička obrada osnovnog kemijskog sastava mesa janjadi mediteranskih pasmina ovaca (CROSBI ID 210946)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Kaić, Ana ; Mioč, Boro ; Potočnik, Klemen Meta-analitička obrada osnovnog kemijskog sastava mesa janjadi mediteranskih pasmina ovaca // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 5; 414-418

Podaci o odgovornosti

Kaić, Ana ; Mioč, Boro ; Potočnik, Klemen

hrvatski

Meta-analitička obrada osnovnog kemijskog sastava mesa janjadi mediteranskih pasmina ovaca

U ovom istraživanju je utvrđen osnovni kemijski sastav janjećeg mesa mediteranskih pasmina ovaca primjenom meta-analize rezultata sedam znanstvenih istraživanja. Baza kodiranih podataka o kemijskom sastavu uključivala je janjad pasmina Tushin, Rasa Aragonesa, Churra Tensina, Grazalema Merino, Comisana i ličke pramenke. Statistička obrada kodiranih podataka provedena je softverskim programom CMA, dok su rezultati meta-analitičke obrade prikazani šumskim grafikonom pomoću softverskog programa R. Ovom meta-analitičkom obradom je utvrđeno da LD mišić istraživane janjadi mediteranskih pasmina ovaca u prosijeku sadrži 76, 26% vode, 2, 30% masti, 20, 07% bjelančevina i 1, 15% pepela. Uz to, meta-analizom je eliminiran velik broj čimbenika koji najčešće dovode do nelogičnosti u interpretaciji rezultata i zaključivanju. S obzirom na manji broj komparativnih istraživanja uključenih u ovu meta-analitičku obradu nadamo se da će u budućnosti biti proveden veći broj istraživanja koja bi mogla doprinijeti možebitno drugačijim spoznajama o kemijskom sastavu janjećeg mesa.

janjad; meso; meta-analiza; osnovni kemijski sastav

nije evidentirano

engleski

Meta-analysis of chemical composition of Mediterranean lamb meat

nije evidentirano

lambs; meat; meta-analysis; chemical composition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

16 (5)

2014.

414-418

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)