Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Primjena polietilen glikola 6000 u istraživanju osmotskog stresa kod soje (Glycine max (L.) Merr.) (CROSBI ID 616797)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Špoljarević, Marija ; Mihaljević, Ana ; Štolfa, Ivna ; Agić, Dejan ; Vuković, Rosemary ; Lisjak, Miroslav ; Teklić, Tihana Primjena polietilen glikola 6000 u istraživanju osmotskog stresa kod soje (Glycine max (L.) Merr.) // 15th Ružička days "Today science - tomorrow industry" / Šubarić, D., Jukić, A. (ur.). Osijek, 2014. str. 341-351

Podaci o odgovornosti

Špoljarević, Marija ; Mihaljević, Ana ; Štolfa, Ivna ; Agić, Dejan ; Vuković, Rosemary ; Lisjak, Miroslav ; Teklić, Tihana

hrvatski

Primjena polietilen glikola 6000 u istraživanju osmotskog stresa kod soje (Glycine max (L.) Merr.)

Polietilen glikol (PEG) se dobiva polimerizacijom etilen oksida (EO) s vodom, monoetilen glikolom ili dietilen glikolom uz alkalnu katalizu. Produkt je molekula jednostavne kemijske strukture: HO [CH2 CH2 O]n H, gdje je (n) broj EO jedinica. Najznačajnije svojstvo svih PEG-a je topljivost u vodi, što ih čini prikladnim za bezbrojne različite aplikacije. PEG-i se često primjenjuju u istraživanjima odnosa biljaka prema vodi, osobito za simulaciju sušnih uvjeta (osmotski stres). Osmotski potencijal vodenih otopina PEG-a 6000 je u vezi s njegovom koncentracijom. U ovom radu su prikazani rezultati fiziološkog odgovora sjemena soje uvjetovan osmotskim stresom primjenom PEG-a u fazi klijanja. Uz vodu kao kontrolu, primijenjene su dvije razine osmotskog stresa – 5% (-0, 5 bara) i 10% (-1, 48 bara) otopina PEG 6000 kao medij za klijanje sjemena. Sadržaj slobodnog prolina, ukupnih fenola i intenzitet lipidne peroksidacije tkivu hipokotila klijanaca soje se povećao pri višoj koncentraciji otopine PEG 6000 (jači intenzitet osmotskog stresa). Budući da su se ispitivani kultivari soje razlikovali u pojedinim parametrima metaboličkog odgovora, PEG se može smatrati pogodnim sredstvom za simulaciju osmotskog stresa. Polyethylene glycols (PEG) are produced by polymerization of ethylene oxide (EO) with water, mono ethylene glycol or diethylene glycol under alkaline catalysis. The result is a very simple chemical structure: HO [CH2 CH2 O]n H, where (n) is the number of EO- units. The most important property of all PEGs is their solubility in water, which makes them ideally suitable for use in countless different applications. PEGs have been widely used in the study of the water relations of plants, especially for simulating drought (osmotic stress) conditions. Osmotic potential of aqueous solutions of PEG 6000 is related to its concentration. Here, we presented the results of physiological response of soybean seed to PEG-imposed osmotic stress in germination stage. Beside water (control), two levels of osmotic stress were applied - 5% (-0.5 bars) and 10% (-1.48 bars) PEG 6000 solution as a medium for seed germination. The level of free proline, total phenols and lipid peroxidation in hypocotyl tissue increased with PEG concentration (osmotic stress intensity). As the tested soybean cultivars differed in particular metabolic parameter response, PEG might be considered as a convenient tool for osmotic stress simulation.

soja ; osmotski stres ; abiotski stres ; PEG 6000

nije evidentirano

engleski

Polyethylene glycol 6000 application in the research of osmotic stress in soybean (Glycine max (L.) Merr.)

nije evidentirano

soybean ; osmotic stress ; abiotic stress ; PEG 6000

nije evidentirano

Podaci o prilogu

341-351.

2014.

nije evidentirano

objavljeno

978-953-7005-36-8

Podaci o matičnoj publikaciji

15th Ružička days "Today science - tomorrow industry"

Šubarić, D., Jukić, A.

Osijek:

Podaci o skupu

15th Ružička days "Today science - tomorrow industry"

poster

11.09.2014-12.09.2014

Vukovar, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija