Ispitivanje antibakterijske aktivnosti odabranih probiotičkih bakterija i funkcionalnih starter kultura primjenom različitih mikrobioloških metoda (CROSBI ID 392214)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šiftar, Silvija
Kos, Blaženka
Leboš Pavunc, Andreja
hrvatski
Ispitivanje antibakterijske aktivnosti odabranih probiotičkih bakterija i funkcionalnih starter kultura primjenom različitih mikrobioloških metoda
Tema ovoga rada je antimikrobno djelovanje funkcionalnih starter kultura Enterococcus faecium A7 i Lactobacillus fermentum A8, izoliranih iz hrvatskog tradicionalnog svježeg sira te komercijalnih probiotičkih bakterija, Lactobacillus reuteri RC-14 i Lactobacillus rhamnosus GR-1. Primjenom metode difuzije u agar je ispitano antibakterijsko djelovanje prema test-mikroorganizama Escherichia coli 3014 i Salmonella enterica serovar Typhimurium FP1. Sva četiri soja su jače inhibirala rast test-mikroorganizma Salmonella Typhimurium FP1 pri čemu je soj Lactobacillus reuteri RC-14 bio nešto uspješniji u inhibiciji oba test-mikoorganizma u odnosu na druge sojeve. Ispitana je i potencijalna bakteriocinska aktivnost autohtonih sojeva prema srodnim bakterijskim vrstama metodom s dvostrukim slojem agara. Bakterijski sojevi su inhibirali rast oba test-mikroorganizma te bakterija mliječne kiseline Lactobacillus rhamnosus GG, Enterococcus faecuim ATCC 9430 i Lactococcus lactis subsp. lactis LMG 9450. Turbidimetrijskom metodom je dodatno potvrđeno inhibicijsko djelovanje prema navedenim sojevima pri čemu je dokazano da je inhibicijski učinak supernatanata kultura toliko učinkovit da se može primijeniti i u razrijeđenom obliku, odnosno u matriksu gdje je potrebno antimikrobno djelovanje ispitivanog bakterijskog soja.
antimikrobna aktivnost; bakteriocini; bakterije mliječne kiseline; probiotici; starter kulture
nije evidentirano
engleski
Testing the antimicrobial activity od selected probiotic bacteria and functional starter cultures by application of various microbiological methods
nije evidentirano
antimicrobial activity; bacteriocins; lactic acid bacteria; probiotics; starter cultures
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44
06.11.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb