Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ispitivanje antibakterijske aktivnosti odabranih probiotičkih bakterija i funkcionalnih starter kultura primjenom različitih mikrobioloških metoda (CROSBI ID 392214)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šiftar, Silvija Ispitivanje antibakterijske aktivnosti odabranih probiotičkih bakterija i funkcionalnih starter kultura primjenom različitih mikrobioloških metoda / Kos, Blaženka (mentor); Leboš Pavunc, Andreja (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Šiftar, Silvija

Kos, Blaženka

Leboš Pavunc, Andreja

hrvatski

Ispitivanje antibakterijske aktivnosti odabranih probiotičkih bakterija i funkcionalnih starter kultura primjenom različitih mikrobioloških metoda

Tema ovoga rada je antimikrobno djelovanje funkcionalnih starter kultura Enterococcus faecium A7 i Lactobacillus fermentum A8, izoliranih iz hrvatskog tradicionalnog svježeg sira te komercijalnih probiotičkih bakterija, Lactobacillus reuteri RC-14 i Lactobacillus rhamnosus GR-1. Primjenom metode difuzije u agar je ispitano antibakterijsko djelovanje prema test-mikroorganizama Escherichia coli 3014 i Salmonella enterica serovar Typhimurium FP1. Sva četiri soja su jače inhibirala rast test-mikroorganizma Salmonella Typhimurium FP1 pri čemu je soj Lactobacillus reuteri RC-14 bio nešto uspješniji u inhibiciji oba test-mikoorganizma u odnosu na druge sojeve. Ispitana je i potencijalna bakteriocinska aktivnost autohtonih sojeva prema srodnim bakterijskim vrstama metodom s dvostrukim slojem agara. Bakterijski sojevi su inhibirali rast oba test-mikroorganizma te bakterija mliječne kiseline Lactobacillus rhamnosus GG, Enterococcus faecuim ATCC 9430 i Lactococcus lactis subsp. lactis LMG 9450. Turbidimetrijskom metodom je dodatno potvrđeno inhibicijsko djelovanje prema navedenim sojevima pri čemu je dokazano da je inhibicijski učinak supernatanata kultura toliko učinkovit da se može primijeniti i u razrijeđenom obliku, odnosno u matriksu gdje je potrebno antimikrobno djelovanje ispitivanog bakterijskog soja.

antimikrobna aktivnost; bakteriocini; bakterije mliječne kiseline; probiotici; starter kulture

nije evidentirano

engleski

Testing the antimicrobial activity od selected probiotic bacteria and functional starter cultures by application of various microbiological methods

nije evidentirano

antimicrobial activity; bacteriocins; lactic acid bacteria; probiotics; starter cultures

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

06.11.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija