Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Evaluacija nemasnih emulzija maslilnovog ulja primjenom tehnika eksperimentalnog dizajna (CROSBI ID 392285)

Ocjenski rad | diplomski rad

Fumić, Barbara Evaluacija nemasnih emulzija maslilnovog ulja primjenom tehnika eksperimentalnog dizajna / Filipović-Grčić, Jelena (mentor); Zagreb, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Fumić, Barbara

Filipović-Grčić, Jelena

hrvatski

Evaluacija nemasnih emulzija maslilnovog ulja primjenom tehnika eksperimentalnog dizajna

Emulzije korištene u farmaceutskoj industriji predstavljaju trokomponentne smjese ulja, vode i suotapala sa srednjom veličinom čestica 1-50 um. Suvremeni trendovi u pripremi emulzija promiču uporabu prirodnih i sigurnih materijala te smanjivanje uporabe ili čak isključenje primarnih suotapala. Tijekom ove studije pripremljene su nemasne formulacije koje sadrže samo maslinovo ulje, vodu i polimere. Preciznije, cilj rada bio je ispitati utjecaj različitih procesnih parametara te izvora maslinovog ulja na stabilnost emulzija. U radu su korištene tehnike dizajniranja eksperimenta, u skjladu sa trenutnim međunarodnim smjernicama. Korišten je potpuni faktorijalni dizajn eksperimenta kako bi se procjenio utjecaj brzine i vremena homogenizacije, metode pripreme emulzije i izvora maslinovog ulja, te uočile interakcije između različitih čimbenika. Fizička stabilnost jedno je od najvažnijih obilježja kvalitete, te je jizravno povezana sa veličinom čestica emulzije. U ovom su istraživanju korišteni parametri d(v, 0.9) i span, koji predstavljaju veličinu od koje je manje 90% analiziranih čestica te raspodjelu veličina čestica. Određivani su odmah nakon pripreme emulzija, te nakon četiri uzastopna ciklusa zamrzavanja i topljenja emulzija. Veličina čestica emulzija bila je određena tehnikom raspršenja laserskog svjetla uređajem Mastersizer (Malvern instruments Ltd, UK). Utvrđeno je kako su formulacije ostale stabilne, iako je primijećen lagani porast veličine čestsica nakon četiri ciklusa zamrzavanja i topljenja. Potrebno je naglasiti kako je uspoređivanjem rezultata utvrđena stabilnost formulacije unatoč promjenama procesnih faktora te izvora maslinovog ulja. Općenito se može zaključiti kako je korištenjem tehnika eksperimentalnog dizajna moguće osigurati prirodne, sigurne i stabilne formulacije koje sadrže samo maslinovo ulje, vodu i polimere, koje se mogu koristiti kao prikladni nosači u farmaceutskoj i kozmetičkoj industsriji.

maslinovo ulje; faktorijalni dizajn; emulzije

nije evidentirano

engleski

Evaluation of lean olive oil emulsions using experimental design techniques

nije evidentirano

olive oil; factorial design; emulsions

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53

21.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Farmacija