Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Analiza kvalitete slada proizvedenog iz dvije različite linije golozrnog ječma GZ-186 i GZ-189 (CROSBI ID 392447)

Ocjenski rad | diplomski rad

Maja Karačić Analiza kvalitete slada proizvedenog iz dvije različite linije golozrnog ječma GZ-186 i GZ-189 / Tišma, Marina (mentor); Mostar, Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Maja Karačić

Tišma, Marina

hrvatski

Analiza kvalitete slada proizvedenog iz dvije različite linije golozrnog ječma GZ-186 i GZ-189

Posljednjih godina u svijetu raste interes za korištenjem golozrnog ječma u ljudskoj ishrani i industrijskoj preradi. Prednost golozrnog ječma je njegova upotreba bez potrebe obrade tj. ljuštenja nakon žetve te njegove moguće primjene u razne svrhe, pa tako i u pivarstvu. U sklopu ovog diplomskog rada provedeno je mikroslađenje dva uzorka golozrnog ječma (GZ- 186 i GZ-189) te dva uzorka ječma označena kodovima 34 i 41. Analizirani su parametri kvalitete ječma i slada, te su izmjerene koncentracije polifenola, flavanoida i proteina u ekstraktima ječma i slada. Nedostatak linija ječma GZ-186 i GZ-189 za upotrebu u pivarstvu je prvenstveno u visokom udjelu proteina, za razliku od uzoraka ječma 34 i 41. Vrijednosti udjela ekstrakta u proizvedenim sladovima iznosile su od 72, 75% do 84, 46%, razlika fine i grube meljave od 4, 61% do 8, 05%, Kolbachov indeks od 34, 1% do 39, 6%, viskoznost od 1, 585 mPa•s do 2, 043 mPa•s, friabilnost od 33, 1 % do 58, 6%.

golozrni ječam ; kvaliteta ječma i slada ; slađenje ; slad

nije evidentirano

engleski

Quality analysis of malt produced from two different hulless barley lines GZ-186 and GZ-189

nije evidentirano

hulless barley ; barley and malt quality ; malting ; malt

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46

14.11.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mostar

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija