Analiza kvalitete slada proizvedenog iz ječma sorti Barun i Bingo (CROSBI ID 392448)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Lukić, Anita
Tišma, Marina
hrvatski
Analiza kvalitete slada proizvedenog iz ječma sorti Barun i Bingo
Cilj ovog diplomskog rada bio je proizvesti slad iz ječma sorti Barun i Bingo u mikrosladari, analizirati parametre kvalitete ječma i slada, te usporediti ove rezultate s rezultatima kvalitete ječma nepoznatih sorti, označenih s kodovima 28 i 32. Osim standardnih parametera kvalitete ječma i slada, analizirani su i udio ukupnih polifenola, flavanoida i proteina u ekstraktima ječma i slada. Zbog visokog udjela proteina u svim uzorcima ječma, može se zaključiti da niti jedna ispitivana sorta nije pogodna za upotrebu za proizvodnju slada. Svi ostali parametri kvalitete slada bili su izvan granica ili na samoj granici poželjnih svojstava za pivarsku industriju. Vrijednosti udjela ekstrakta iznosile su od 71, 64% do 80, 21%, razlika fine i grube meljave od 4, 12% do 7, 15%, Kolbachov indeks od 35, 2% do 39%, viskoznost od 1, 559 mPa•s do 1, 805 mPa•s, friabilnost od 39 % do 53, 68%.
Barun ; Bingo ; kvaliteta ječma i slada ; slad ; slađenje
nije evidentirano
engleski
Analysis of the quality of malt produced from barley varieties Barun and Bingo
nije evidentirano
Barun ; Bingo ; barley and malt quality control ; malt ; malting
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49
14.11.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mostar