Uzorkovanje hrane i laboratorijske analize kontaminanata u svrhu procjene zdravstvene ispravnosti (CROSBI ID 52540)
Prilog u knjizi | ostalo
Podaci o odgovornosti
Bošnir, Jasna ; Lasić, Dario ; Jurak, Gordana ; Bevardi, Martina
hrvatski
Uzorkovanje hrane i laboratorijske analize kontaminanata u svrhu procjene zdravstvene ispravnosti
Cilj ovog rada je ukazati na važnost uzorkovanja hrane u svrhu utvrđivanja prisutnosti štetnih tvari kao što su mikotoksini, pesticidi, teški metali, nitrati i policiklički aromatski ugljikovodici, te ukazati na probleme koji se mogu javiti u slučajevima kada se procedure uzorkovanja ne poštuju. Rad obuhvaća načine načine i postupke uzorkovanja uz hranu i pojedine kontaminante, te potrebnu opremu neophodnu za provođenje uzorkovanja. Jednako tako ukazuje na probleme vezane uz uzorkovanje, osobito onda kada se uzorci ne uzorkuju u svrhu službenih kontrola ili monitoringa, odnosno kada ih ne uzorkuju osobe educirane za tu vrstu poslova. Da bi rezultat laboratorijske analize bio točan i pouzdan, potrebno je analizirati reprezentativni uzorak svake pojedine serije, koristeći sofisticiranu analitičku tehniku. Samo se na taj način može s velikom sigurnosti procijeniti zdravstvena ispravnost hrane i sigurnost za njenu široku primjenu.
uzorkovanje, mikotoksini, pesticidi, teški metali, nitrati, policiklički aromatski ugljikovodici
nije evidentirano
engleski
Sampling and laboratory analysis of food contaminants to assess the safety
nije evidentirano
sampling, mycotoxins, pesticides, heavy metals, nitrates, polycyclic aromatic hydrocarbons
nije evidentirano
Podaci o prilogu
239-260.
objavljeno
Podaci o knjizi
Uvod u sigurnost hrane
Babić, Ivona ; Đugum, Jelena ; Krulec Aleš
Ljubljana: Inštitut za sanitarno inženierstvo
2014.
978-961-92846-2-9