Proizvodnja autohtonog češnjaka u cilju samodostatnosti i povećanja izvoza (CROSBI ID 618023)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Parađiković, Nada ; Tkalec, Monika ; Vinković, Tomislav ; Ćosić, Jasenka ; Teklić, Tihana ; Lončarić, Ružica ; Vinković Vrček, Ivana ; Štolfa, Ivna
hrvatski
Proizvodnja autohtonog češnjaka u cilju samodostatnosti i povećanja izvoza
Češnjak (Allium sativum L.) je značajna povrćarska kultura jer posjeduje značajna antioksidativna svojstva. Kontinentalna Hrvatska je pogodna za proizvodnju lokalnih domaćih ozimih ekotipova koji se dobro i dugo skladište te imaju visoke prinose lukovice. Međutim, za brzo širenje proizvodnje domaćeg češnjaka potrebno je stvoriti dovoljno sadnog materijala u kratkom vremenskom periodu što je moguće in vitro umnožavanjem sadnog materijala. Ovaj način osigurava vrlo brzu multiplikaciju genetski identičnog kao i bez-virusnog sadnog materijala što je osnova moderne proizvodnje. Također, ovo istraživanje će se baviti utvrđivanjem najpovoljnije tehnologije uzgoja češnjaka iz ovakvog i klasičnog sadnog materijala na dvije lokacije u ovisnosti o analizi tla. U ovisnosti o faktorima istraživanja, između kojih su i više lokalnih ekotipova češnjaka, utvrđivati će se i antioksidativna aktivnost, sadržaj fenolnih spojeva i askorbinske kiseline koji utječu povoljno na ljudsko zdravlje. Posljedično, na lokacijama kontinentalne Hrvatske u vrlo kratkom vremenskom periodu moguće je dobiti kvalitetan češnjak visokih nutritivnih vrijednosti i dugog vijeka skladištenja za razliku od uvoznog češnjaka. Ovakav način proizvodnje će rezultirati povećanjem kvalitete i konkurentnosti domaće proizvodnje postizanjem samodostatnosti i povećanjem izvoza domaćeg češnjaka. Na kraju, dovoljne količine domaćeg češnjaka za preradu osigurati će lakše brendiranje tradicionalnih proizvoda i njihovu prepoznatljivost.
češnjak ; in vitro razmnožavanje ; antioksidativna aktivnost
nije evidentirano
engleski
Production of indigenous garlic in order to increase self-sufficiency and export
nije evidentirano
garlic ; in vitro propagation ; antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o prilogu
59-60.
2013.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
3. zbornik sažetaka
Kralik, Gordana
Osijek: Grafika Osijek
978-953-7871-18-5
Podaci o skupu
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne hrane
poster
13.12.2013-13.12.2013
Osijek, Hrvatska