Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kvalitativno određivanje glijadina OS kultivara pšenice RP-HPLC metodom (CROSBI ID 482098)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Horvat, Daniela ; Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica ; Drezner, Georg ; Šimić, Gordana ; Pavlinić, Dinko Kvalitativno određivanje glijadina OS kultivara pšenice RP-HPLC metodom // 37. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : zbornik sažetaka = 37th Croatian Symposium on Agriculture with an International Participation : collection of summaries / Kovačević, Vlado (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko agronomsko društvo, 2001. str. 102-102-x

Podaci o odgovornosti

Horvat, Daniela ; Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica ; Drezner, Georg ; Šimić, Gordana ; Pavlinić, Dinko

hrvatski

Kvalitativno određivanje glijadina OS kultivara pšenice RP-HPLC metodom

Glijadini su rezervni proteini pšenice topljivi u 70% etanolu. Prema sastavu glijadini predstavljaju kompleksnu smjesu monomernih polipeptida s molekularnim masama od 30 do 100 kDa. Reverzna faza tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (RP-HPLC) je brza, ponovljiva, precizna tehnika visoke razlučivosti koja je u zadnjih dvadeset godina našla veliku primjenu u razdvajanju pšeničnih proteina prema njihovoj površinskoj hidrofobnosti.U praksi se koriste različiti sistemi nomenklature glijadina. Prema Woychik i sur. glijadini se mogu podijeliti u četiri grupe: α , β , γ i ω . Da bi se ispitale razlike u glijadinskom sastavu osječkih sorti pšenice glijadini su ekstrahirani 70% etanolom i analizirani metodom RP-HPLC (Perkin Elmer Integral 4000). Glijadinski ekstrakti pojedinih OS kultivara (50ml) propuštani su kroz kolonu Supelcosil LC-318 (25 x 4.1 mm d) pri protoku 1, 0 ml/min s linearnim gradientom acetonitrila kroz 55 min, na 50°C. Glijadinski kromatogram je neovisan o uvjetima rasta biljke, o temperaturi u vrijeme rasta, o količini proteina, zaprašivanju ili fumigaciji zrna, te o mrazu i naklijavanju sve do 44 sata i prvenstveno je genetički određen, i kao takav se vrlo uspješno koristi za utvrđivanje kvalitativnih razlika između kultivara tj. za njihovu identifikaciju. Budući da većina pšeničnih kultivara ima specifičan glijadinski sastav ("fingerprint"), osim ako se radi o vrlo srodnim kultivarima, nepoznati kultivari mogu se identificirati prema njihovom kromatogramu. Ako postoji sumnja da je uzorak heterogen, zrna se moraju pojedinačno ispitati i rezultat se mora statistički obraditi.

pšenica; glijadinski sastav; identifikacija; RP-HPLC

nije evidentirano

engleski

Qualitative Determination of Gliadin Composition in OS Wheat Cultivars by RP-HPLC

nije evidentirano

wheat; gliadins composition; identification; RP-HPLC

nije evidentirano

Podaci o prilogu

102-102-x.

2001.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

37. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : zbornik sažetaka = 37th Croatian Symposium on Agriculture with an International Participation : collection of summaries

Kovačević, Vlado

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko agronomsko društvo

953-6331-17-9

Podaci o skupu

37.Znanstveni skup Hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

poster

19.02.2001-23.02.2001

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)