Utjecaj pogače uljane repice na proizvodne rezultate pilića u tovu (CROSBI ID 212196)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Pintar, Jasna ; Bedeković, Dalibor ; Mužic, Stjepan ; Janječić, Zlatko ; Gazić, Ksenija ; Mlinarić, Katarina
hrvatski
Utjecaj pogače uljane repice na proizvodne rezultate pilića u tovu
Upotreba pogače uljane repice već godinama predstavlja veliki izazov istraživačima i nutricionistima glede njenih udjela u krmnim smjesama za različite vrste i kategorije peradi. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj 5 i 10% pogače uljane repice u krmnim smjesama na proizvodna svojstva pilića u tovu. U istraživanju se koristilo 360 muških hibridnih Cobb pilića. Pilići su podijeljeni u 12 skupina i hranjeni do dobi od 41 dan starosti. Primijenjena su tri tretmana s četiri ponavljanja. Svaki hranidbeni tretman primijenjen je na četiri kaveza po 30 pilića, koji su vagani 1., 20. i 41. dana istraživanja. Na kraju istraživanja utvrđeni su konzumacija i konverzija krmnih smjesa te mortalitet pilića. Iz svakog tretmana slučajnim odabirom izuzeto je 10 pilića, koji su nakon dvanaestosatnog posta žrtvovani, te klaonički obrađeni. Prosječne tjelesne mase pilića na kraju istraživanja iznosile su: 2716, 42, 2654, 62 i 2657, 46 kg. Konverzije krmnih smjesa tijekom istraživanja bile su: 1, 71, 1, 70 i 1, 71 kg/kg. Budući da se dobiveni rezultati nisu značajno razlikovali vidljivo je opravdano korištenje 5 i 10% pogače uljane repice u krmnim smjesama za hranidbu pilića u tovu.
pogača uljane repice; tov pilića; proizvodni rezultati
nije evidentirano
engleski
Influence of rapeseed cake on production performance of broilers
nije evidentirano
rapeseed oil cake; chicken fattening; production results
nije evidentirano
Podaci o izdanju
55 (2)
2013.
69-75
objavljeno
0023-4850