Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Stabilnost proteina kazeina i sirutke iz različitih vrsta mlijeka i njihova antioksidacijska i antimikrobna aktivnost prije i poslije simuliranog dvofaznog modela probave (CROSBI ID 619115)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Bilušić, Tea ; Bučević-Popović, Viljemka ; Delaš, Ivančica, Međugorac, Sanja Stabilnost proteina kazeina i sirutke iz različitih vrsta mlijeka i njihova antioksidacijska i antimikrobna aktivnost prije i poslije simuliranog dvofaznog modela probave // 41. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Ban, Stjepan ; Bašić, Zoran ; Kesner-Koren, Inga et al. (ur.). Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2014. str. 34-35

Podaci o odgovornosti

Bilušić, Tea ; Bučević-Popović, Viljemka ; Delaš, Ivančica, Međugorac, Sanja

hrvatski

Stabilnost proteina kazeina i sirutke iz različitih vrsta mlijeka i njihova antioksidacijska i antimikrobna aktivnost prije i poslije simuliranog dvofaznog modela probave

U ovom istraživanju uspoređivana je stabilnost proteina kazeina iz uzoraka svježeg kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka te proteina sirutke iz uzoraka svježeg kravljeg, kozjeg, ovčjeg i magarećeg mlijeka te promjene njihove antioksidacijske i antimikrobne aktivnosti prije i poslije simuliranog dvofaznog modela probave (želudac i tanko crijevo). Analizom sastava proteina kazeina prije i poslije želučane faze probave uočeno je veliko smanjenje udjela kazeina u kravljem i ovčjem mlijeku (rezistentnost na probavu 25%) u odnosu na proteine kazeina u kozjem mlijeku (rezistentnost na probavu 50%). Druga faza probave izazvala je potpunu razgradnju proteina kazeina u svim ispitanim uzorcima mlijeka. U frakciji sirutke, protein ß-laktoglobulin pokazao je otpornost na prvu fazu probave, dok je njegova koncentracija nakon druge faze probave varirala od 56% kod ovce, do samo 7% kod magaraca. Protein α-laktalbumin iz sirutke magarca pokazao je veliku stabilnost nakon simuliranog procesa probave (55% od ukupne koncentracije prije probave). Uzorci kazeina iz odabranih uzoraka mlijeka prije i poslije procesa probave nisu pokazali sposobnost uklanjanja slobodnog DPPH radikala. Sirutka magarećeg mlijeka pokazala je izuzetno veliku sposobnost uklanjanja slobodnog DPPH radikala (93%), usporedivu s djelovanjem sintetskih antioksidansa, BHT (90, 17%) i BHA (95, 12%). Nakon želučane faze probave došlo je do porasta sposobnosti uklanjanja slobodnog DPPH radikala kravlje i kozje sirutke. U pravilu, antioksidacijska aktivnost mjerena FRAP metodom kod svih je uzoraka bila veća nakon procesa probave. Također, uzorci kazeina iz ovčjeg, kozjeg i kravljeg mlijeka te uzorci sirutke iz svih vrsta mlijeka nakon želučane faze probave pokazali su porast antimikrobne aktivnosti na rast bakterija S. aureus i E. coli.

in vitro probava; kazein; sirutka; antioksidacijska aktivnost; antimikrobna aktivnost

nije evidentirano

engleski

Stability of casein and whey proteins from different milks and their antioxidant and antimicrobial activity before and after two-phase in vitro digestion model

nije evidentirano

in vitro digestion; casein; whey; antioxidant activity; antimicrobial activity

nije evidentirano

Podaci o prilogu

34-35.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

41. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

Ban, Stjepan ; Bašić, Zoran ; Kesner-Koren, Inga ; Hopwood Košćak, Petra ; Kučko, Željko ; Ljubić, Željko ; Milić, Antun ; Špika, Jasenka ; Vajda Mlinaček, Ljiljana ; Volarić, Ivan ; Wolsperger Dolezil, Elena

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

Podaci o skupu

41. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

ostalo

09.12.2014-09.12.2014

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija