Preživljavanje probiotičke bakterije Lactobacillus rhamnosus ATCC 53103 u ovčjem jogurtu (CROSBI ID 619124)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Zamberlin, Šimun ; Samaržija, Dubravka ; Pecina, Marija
hrvatski
Preživljavanje probiotičke bakterije Lactobacillus rhamnosus ATCC 53103 u ovčjem jogurtu
Brojne su znanstvene studije potvrdile da bakterija Lactobacillus rhamnosus ATCC 53103 (LGG) dodana jogurtu poboljšava njegova funkcionalna svojstva. Međutim, ne postoje podaci o sposobnosti rasta i preživljavanja te bakterije u ovčjem jogurtu. Zbog toga je cilj ovog rada bio utvrditi preživljavanje bakterije LGG u čvrstom ovčjem jogurtu (jogurt) tijekom pohrane od 21 dan. Jogurti (n=16) su proizvedeni standardnim tehnološkim postupkom uz temperaturno/vremensku kombinaciju toplinske obrade ovčjeg mlijeka od 95°C/5 minuta. Za inokulaciju mlijeka je korištena DVS jogurtna kultura LBB BY (LB Bulgaricum, Bugarska) i DVS kultura s probiotičkim sojem Lactobacillus rhamnosus ATCC 53103 (Christian Hansen, Danska). Nakon proizvodnje, uzorci jogurta su pohranjeni u kontroliranim uvjetima na temperaturi od 4°C i analizirani 1., 7., 14., i 21. dana pohrane. Preživljavanje bakterije LGG je utvrđeno inokulacijom na MRS hranilištu uz dodatak vankomicina (50 mg/L) (Merck, SAD). Utvrđeni broj bakterije LGG u jogurtu tijekom pohrane bio je: 7.91 log cfu/ml (1. dan) 7, 62 log cfu/ml (7. dan), 7.79 log cfu/ml (14. dan) i 7.63 log cfu/ml (21. dan). Očekivano, u usporedbi s 1. danom preživljavanje bakterije LGG je bilo niže u ostalim istraživanim danima pohrane. Međutim, tijekom cijelog pokusnog razdoblja preživljavanje bakterije LGG u jogurtu je bilo statistički značajno više (p<0, 01) od 6 log cfu/ml što je sukladno zahtjevu standarda za fermentirana mlijeka (Codex Alimentarius 243, 2003). Na temelju dobivenih rezultata s velikom vjerojatnosti se može zaključiti slijedeće: (i) ovčje mlijeko je pogodno za proizvodnju jogurta uz dodatak probiotičke bakterije Lactobacillus rhamnosus ATCC 53103 i (ii) za zadržavanje optimalnih funkcionalnih svojstava trajnost ovčjeg jogurta može iznositi 21 dan.
ovčji jogurt; preživljavanje; Lactobacillus rhamnosus ATCC 53103
nije evidentirano
engleski
Viability of probiotic bacterium Lactobacillus rhamnosus ATCC 53103 in sheep’s milk yogurt
nije evidentirano
sheep’s milk yogurt; viability; Lactobacillus rhamnosus ATCC 53103
nije evidentirano
Podaci o prilogu
96-97.
2014.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
41. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem- knjiga sažetaka
Volarić, Vera
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)
Podaci o skupu
41. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
poster
09.12.2014-09.12.2014
Lovran, Hrvatska