Antioksidacijski potencijal meda mandarine (CROSBI ID 392906)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Maraš, Jelena
Radonić, Ani
Kranjac, Marina
hrvatski
Antioksidacijski potencijal meda mandarine
Isparljivi spojevi meda mandarine (Citrus reticulata Blanco) izolirani su ekstrakcijom na čvrstoj fazi (SPE) i ultrazvučnom ekstrakcijom organskim otapalom (USE) koristeći dva otapala, odnosno smjese otapala, diklormetan i smjesu pentan : dietil-eter (1:2 v/v). Analizom vezanim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa (engl. gas chromatography-mass spectrometry, GC-MS), provedenom u Zavodu za prehrambenu tehnologiju Veleučilišta Marko Marulić u Kninu, utvrđeno je da je u ekstraktima glavni sastojak kofein. Nadalje, određen je antioksidacijski potencijal meda mandarine, dobivenih ekstrakata, kao i kofeina, metodom vezivanja DPPH (2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil) radikala (kraće DPPH metodom). Za ovo istraživanje pripremljene su različite koncentracije ekstrakata tj. antioksidansa, a rezultati istraživanja prikazani su u tablicama i grafički, kao ovisnost postotka redukcije DPPH radikala o koncentraciji antioksidansa i kao ovisnost apsorbancije o vremenu, a što predstavlja brzinu uklanjanja DPPH radikala uz dodatak različitih koncentracija antioksidansa. Svaki od testiranih uzoraka u svim koncentracijama pokazuje antioksidacijska svojstva. Od četiri ispitana uzorka, najslabiji antioksidacijski potencijal pokazao je diklormetanski ekstrakt meda mandarine. Ostala tri uzorka, u cijelom rasponu koncentracija, pokazuju snažan antioksidacijski učinak koji se kreće od 83, 67 % do 96, 50 %.
med mandarine; ekstrakti meda mandarine; antioksidacijsko djelovanje; DPPH metoda
nije evidentirano
engleski
Antioxidant potential of mandarin honey
nije evidentirano
mandarin honey; mandarin honey extracts; antioxidant activity; DPPH method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
64
22.10.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split