Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj genotipa i sustava držanja na kvalitetu pačjeg mesa (CROSBI ID 392962)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Mahmutović, Hava Utjecaj genotipa i sustava držanja na kvalitetu pačjeg mesa / Kralik, Gordana; Kralik, Zlata (mentor); Osijek, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, 2014

Podaci o odgovornosti

Mahmutović, Hava

Kralik, Gordana; Kralik, Zlata

hrvatski

Utjecaj genotipa i sustava držanja na kvalitetu pačjeg mesa

U radu se istražuje utjecaj genotipa pataka (pekinške i Cherry Valley) i sustava držanja (zatvoreni boksovi i boksovi s ispustima) na kvalitetu pačjeg mesa. Ukupno 240 jednodnevnih pačića (120 kom od svakog genotipa) raspoređeno je u 4 skupine s po 20 jedinki u 3 ponavljanja. Skupine P1 i C1 činili su pačići pekinške patke i Cherry Valley hibrida koji su držani u zatvorenim boksovima, a P2 i C2 činile su skupine pačića držanih u boksovima s ispustima. Genotip pataka, uvjeti držanja i njihova interakcija nisu utjecali na završne tjelesne mase pačjih brojlera i klaoničke mase trupova (P>0, 05). Udjeli prsa, bataka za zabatacima i leđa u trupovima pačića bili su pod utjecajem genotipa (P=0, 01), kao i udjeli mišićnog tkiva u prsima (P<0, 01). Vrijednosti pH mišićnog tkiva ovisile su o sustavu držanja (P=0, 012). Boja prsnog mesa ovisila je o ispitivanim čimbenicima. Na CIE L* vrijednost djelovao je sustav držanja (P=0, 043), na CIE a* vrijednost djelovali su sustav držanja (P=0, 047) i genotip (P=0, 022), kao što su na CIE b* vrijednost utjecali genotip (P=0, 017) i sustav držanja (P=0, 036). Genotip pataka utjecao je na sadržaj proteina i vlage u mesu prsa (P=0, 030). Sustav držanja ima statistički značajan utjecaj (P<0, 001) na TBARS vrijednosti (µg MDA/g tkiva). Interakcija genotipa i sustava držanja bila je statistički značajna (P=0, 001) samo za TBARS vrijednosti u mesu prsa. Oksidativni procesi u smrznutim uzorcima prsa, zabataka i jetara pačjih brojlera odvijali su se tijekom 6 tjedana pod utjecajem istraživanih čimbenika (P<0, 05). Sustav držanja pačića imao je statistički značajan utjecaj na koncentraciju karbonil proteina u svježem mesu zabataka (P=0, 001) i u smrznutom mesu prsa (P=0, 035). Genotip pataka (P<0, 05) utjecao je na koncentraciju: C20:1n-9 i CLA (c9, t11) u mesu prsa te C18:1n-9c, C18:1, C20:1n9 i C18:2n6 u mesu zabataka. Sustav držanja utjecao je na koncentraciju C18:1n9C u mesu psa i koncentraciju C18:1, C17:0, C16:1 i C18:1 izomer C i n-3 PUFAu mesu zabataka. Interakcija genotipa i sustava držanja bila je značajna za C14:1 i C18:1 izomer u mesu prsa, kao i C18:1n6c u mesu zabataka (P<0, 05).

pekinška patka ; Cherry Valley ; sustav držanja ; kvaliteta mesa ; TBARS ; FA

nije evidentirano

engleski

Effect of genotype and keeping system on duck meat quality

nije evidentirano

Peking duck ; Cherry Valley ; keeping system ; meat quality ; TBARS ; FA

nije evidentirano

Podaci o izdanju

112

09.10.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Osijek

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)