Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj promjene testnih parametara na rezultate ispitivanja reološkog profila pšeničnog brašna pomoću Brabenderovog GlutoPeak-a (CROSBI ID 393047)

Ocjenski rad | diplomski rad

Hajek, Dora Utjecaj promjene testnih parametara na rezultate ispitivanja reološkog profila pšeničnog brašna pomoću Brabenderovog GlutoPeak-a / Jukić, Marko (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2014

Podaci o odgovornosti

Hajek, Dora

Jukić, Marko

hrvatski

Utjecaj promjene testnih parametara na rezultate ispitivanja reološkog profila pšeničnog brašna pomoću Brabenderovog GlutoPeak-a

U radu je ispitivan utjecaj promjene temperature mjerenja i brzine miješanja na rezultate dobivene Brabender-ovim GlutoPeak-om, te su dobiveni rezultati uspoređeni s rezultatima mjerenja na farinografu, ekstenzografu i rezultatima fizikalno-kemijskih analiza. Istraživanja su provedena na sedamnaest vrsta brašna ozime pšenice s područja Osijeka i Zagreba. Mjerenja su provedena pri 35 °C i 2750 o/min, 45 °C i 2750 o./min, 35 °C i 2000 o/min i 45 °C i 2000 o/min. Utvrđena je statistički značajna korelacija između rezultata GlutoPeak-a i većine ispitivanih parametara. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da postoji statistički značajna korelacija između vremena do postizanja maksimuma na GlutoPeaku i udjela proteina, udjela vlažnog i suhog glutena i sedimentacijske vrijednosti naročito uporabom režima ispitivanja pri 35 °C i 2750 o/min. Također, dobivene korelacije ukazuju da se pri 45 °C i 2750 o/min dobiju rezultati koji najbolje koreliraju s farinografskim i ekstenzografskim parametrima te se upravo ovaj režim ispitivanja može preporučiti za provođenje analiza pomoću GlutoPeak-a.

gluten ; GlutoPeak ; farinograf ; ekstenzograf ; fizikalno-kemijska svojstva

nije evidentirano

engleski

Effect of alteration of test parameters on the results of the examination of wheat flour`s rheological profile by Brabender`s GlutoPeak

nije evidentirano

gluten ; GlutoPeak ; farinograph ; extensograph ; physic-chemical characteristics

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

22.07.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice