Primjena računalne analize slike u praćenju boje čajnog peciva od pšeničnog brašna (CROSBI ID 393048)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bošnjaković, Nikolina
Lukinac Čačić, Jasmina ; Koceva Komlenić, Daliborka
hrvatski
Primjena računalne analize slike u praćenju boje čajnog peciva od pšeničnog brašna
Cilj diplomskog rada bio je primjenom računalne analize slike pratiti boju čajnog peciva od pšeničnog brašna tijekom pečenja. Čajna peciva su proizvedena u laboratorijskim uvjetima pri čemu su pripremljeni uzorci različite recepture (različiti udjeli natrijevog hidrogenkarbonata: 0, 65%, 1, 11% i 1, 56%, dodatak šećera različite granulacije: <800 µm, >1000 µm te šećer u prahu). Uzorcima je praćena dinamika promjene boje tijekom pečenja pri temperaturama od 180 ̊C, 205 ̊C i 230 ̊C. Dobiveni rezultati ukupne promjene boje (∆ECVS) prikazani su tablično i grafički te je određena varijabilnost boje obzirom na vrstu zamjesa. Uspoređujući ukupnu promjenu boje različitih zamjesa uzorci s dodatkom 0, 65% NaHCO3 imali su najmanju ukupnu promjenu boje. Ukupna promjena boje donjeg dijela uzoraka bila je veća u odnosu na površinu uzoraka (∆E=4, 49- 15, 83 površina tj. ∆E=12, 18-29, 80 donji dio uzoraka) pri svim temperaturama i vremenima pečenja. Prosječne vrijednosti ukupne promjene boje svih uzoraka čajnog peciva najmanje su kod granulacije šećera od 1000 µm pri svim temperaturama pečenja (∆E=4, 49-14, 87 površina tj. ∆E=12, 18-19, 90 donji dio uzoraka).
čajno pecivo ; računalna analiza slike ; boja ; granulacija šećera ; udio NaHCO3
nije evidentirano
engleski
Application of digital image analysis to colours changes on tea biscuits made from wheat flour
nije evidentirano
Tea biscuits ; digital image analysis ; colour ; granulation of sugar ; NaHCO3 share
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
22.07.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek