Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena računalne analize slike u praćenju boje čajnog peciva od pšeničnog brašna (CROSBI ID 393048)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bošnjaković, Nikolina Primjena računalne analize slike u praćenju boje čajnog peciva od pšeničnog brašna / Lukinac Čačić, Jasmina ; Koceva Komlenić, Daliborka (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2014

Podaci o odgovornosti

Bošnjaković, Nikolina

Lukinac Čačić, Jasmina ; Koceva Komlenić, Daliborka

hrvatski

Primjena računalne analize slike u praćenju boje čajnog peciva od pšeničnog brašna

Cilj diplomskog rada bio je primjenom računalne analize slike pratiti boju čajnog peciva od pšeničnog brašna tijekom pečenja. Čajna peciva su proizvedena u laboratorijskim uvjetima pri čemu su pripremljeni uzorci različite recepture (različiti udjeli natrijevog hidrogenkarbonata: 0, 65%, 1, 11% i 1, 56%, dodatak šećera različite granulacije: <800 µm, >1000 µm te šećer u prahu). Uzorcima je praćena dinamika promjene boje tijekom pečenja pri temperaturama od 180 ̊C, 205 ̊C i 230 ̊C. Dobiveni rezultati ukupne promjene boje (∆ECVS) prikazani su tablično i grafički te je određena varijabilnost boje obzirom na vrstu zamjesa. Uspoređujući ukupnu promjenu boje različitih zamjesa uzorci s dodatkom 0, 65% NaHCO3 imali su najmanju ukupnu promjenu boje. Ukupna promjena boje donjeg dijela uzoraka bila je veća u odnosu na površinu uzoraka (∆E=4, 49- 15, 83 površina tj. ∆E=12, 18-29, 80 donji dio uzoraka) pri svim temperaturama i vremenima pečenja. Prosječne vrijednosti ukupne promjene boje svih uzoraka čajnog peciva najmanje su kod granulacije šećera od 1000 µm pri svim temperaturama pečenja (∆E=4, 49-14, 87 površina tj. ∆E=12, 18-19, 90 donji dio uzoraka).

čajno pecivo ; računalna analiza slike ; boja ; granulacija šećera ; udio NaHCO3

nije evidentirano

engleski

Application of digital image analysis to colours changes on tea biscuits made from wheat flour

nije evidentirano

Tea biscuits ; digital image analysis ; colour ; granulation of sugar ; NaHCO3 share

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

22.07.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice