Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Alimentarne toksikoinfekcije i druga izvanredna stanja povezana s hranom (CROSBI ID 52974)

Prilog u knjizi | stručni rad

Ovca, Andrej ; Bičič, Eva ; Bauer, Martin ; Lušić, Dražen Alimentarne toksikoinfekcije i druga izvanredna stanja povezana s hranom // Uvod u sigurnost hrane / Babić, Ivona ; Đugum, Jelena (ur.). Ljubljana: Inštitut za sanitarno inženierstvo, 2014. str. 201-220

Podaci o odgovornosti

Ovca, Andrej ; Bičič, Eva ; Bauer, Martin ; Lušić, Dražen

hrvatski

Alimentarne toksikoinfekcije i druga izvanredna stanja povezana s hranom

Uzimajući u obzir broj alimentarnih epidemija, broj oboljelih te brojne afere povezane sa hranom na razini Europske unije, događaji te vrste još uvijek predstavljaju važan javnozdravstveni problem. U članku je dan skup postupaka, koje je potrebno provesti prilikom pojave hranom povezanih izvanrednih događaja, s naglaskom na postupanje pri izbijanju alimentarnih infekcija odnosno intoksikacija. Mjere su opisane kako sa aspekta subjekta u poslovanju s hranom tako i s aspekta zdravstvene djelatnosti. Autori posebno naglašavaju žurnost postupanja i učinkovitu istragu takvih događaja, a oboje je ključno za provedbu zaštite zdravlja stanovništva, otkrivanje pogrešaka i nedostataka preventivnih mjera te identifikaciju mogućih novih čimbenika rizika.

Kontaminirana hrana, izvanredni događaj povezan s hranom, alimentarna epidemija, alimentarne infekcije, alimentarne intoksikacije

Sukladno preporukama kompetentnih stručnjaka, renomirani i iskusni autori, eksperti u području znanosti o prehrani, sigurnosti hrane te javnog zdravlja, pozvani su sudjelovati izradi ove knjige kao i da svojim prilozima artikuliraju svoje znanje i bogato višegodišnje iskustvo. Cilj izdavanja nove knjige na temu sigurnosti hrane nije bila samo identificirati osnovne teorije sigurnosti hrane već i prikaz najboljih primjera i praktičnih iskustava aktualne problematike. Poglavlja prikazana u ovoj knjizi ne baziraju se na pojedinačnim znanstvenim radovima, već su predstavljena kao osnovno stručno štivo prikazano na jednom mjestu uz praktični prilog iz iskustva autora i njegova promišljanja o budućim kretanjima u području politike sigurnosti hrane. Ova knjiga bi trebala dodatno doprinijeti razumijevanju pojmova i principa sigurnosti hrane, svima kojima se bave predmetnom problematikom te svim onima koji pokazuju interes prema ovom specifičnom području koje je postalo sastavni dio života moderne ljudske zajednice

engleski

Food Poisoning and Other Food-Related Emergency Situations

nije evidentirano

Contaminated food, food-related emergency event, food-borne epidemics, food-borne infections, food poisoning

nije evidentirano

Podaci o prilogu

201-220.

objavljeno

Podaci o knjizi

Uvod u sigurnost hrane

Babić, Ivona ; Đugum, Jelena

Ljubljana: Inštitut za sanitarno inženierstvo

2014.

978-961-92846-2-9

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina, Prehrambena tehnologija