Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Polietilenski nanokompozitni filmovi za pakiranje hrane (CROSBI ID 213701)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Hrnjak-Murgić, Zlata ; Rešček, Ana ; Ptiček Siročić, Anita ; Kratofil Krehula, Ljerka ; Katančić, Zvonimir Polietilenski nanokompozitni filmovi za pakiranje hrane // Ambalaža (Zagreb), 4 (2014), 20-24

Podaci o odgovornosti

Hrnjak-Murgić, Zlata ; Rešček, Ana ; Ptiček Siročić, Anita ; Kratofil Krehula, Ljerka ; Katančić, Zvonimir

hrvatski

Polietilenski nanokompozitni filmovi za pakiranje hrane

Upotreba polimernih materijala za pakiranje hrane u znatnom je porastu zbog brojnih prednosti polimera u odnosu na tradicionalne materijale. Polimerni ambalažni materijali imaju vrlo značajnu ulogu u pakiranju hrane zbog svojih iznimnih svojstava kao što su fleksibilnost, čvrstoća i mala masa. Nadalje, kombiniranjem plastičnih masa s drugim materijalima razvijeni su kompozitni materijali, a posljednjih se godina istražuju i inteligentni i aktivni polimerni materijali. Aktivni sustavi podrazumijevaju ugradnju aktivnih tvari u polimerni materijal koja daje materijalu specifično funkcijsko svojstvo, npr. antimikrobno djelovanje ili apsorpciju plinova. Kao aktivne tvari sve se više primjenjuju nanočestice jer imaju veću površinu od mikročestica i time pridonose poboljšanju svojstava materijala1, 2. Naime, ambalažni su materijali tijekom svoje primjene izloženi promjenama temperature, mehaničkim naprezanjima, insektima i bakterijama pa je, zbog osiguranja zdravstvene ispravnosti hrane i sigurnosti potrošača, izuzetno važno da udovoljavaju zadanim specifičnim uvjetima3. Kako bi se produžio vijek trajanja zapakiranog proizvoda, bitno je da ambalaža posjeduje svojstvo smanjene propusnosti (permeabilnosti) na vlagu i plinove (kisik, CO2 i SO2) čime se sprečava onečišćenje proizvoda, odnosno kontaminacija koja potiče razvoj mikroorganizama, a time i kvarenje proizvoda. Polimerni ambalažni materijali također moraju posjedovati dobra mehanička svojstva, tj. savitljivost, elastičnost, žilavost i čvrstoću. Postojanost prema svjetlu još je jedno bitno svojstvo koje sprečava razgradnju i oksidaciju ambalaže i proizvoda. Nadalje, povećana propusnost vlage dovodi do dehidracije, površinskog sušenja proizvoda i iniciranja stvaranja mikroba, a kisik djeluje autokatalitički na procese razgradnje materijala, ali i proizvoda pri čemu se smanjuje kvaliteta, dugotrajnost i hranjivost namirnica. Za plastičnu ambalažu od presudnog su značaja i toplinska svojstva jer ambalaža mora podnositi velike razlike u temperaturi (transport, zagrijavanje ili zamrzavanje hrane). U ovom je radu provedeno istraživanje utjecaja nanočestica na svojstva nanokompozitnih polietilenskih filmova. Istraživanje je usmjereno na poboljšanje svojstava polietilenskih ambalažnih folija dodatkom modificirane montmorilonitne gline (MMT). Također su ispitana svojstva dvoslojnih materijala polietilen/polikaprolakton (PE/PCL) s dodatkom različitih aditiva (bionanokompleks kazeina sa ZnO).

aktivna ambalaža; polietilen; polikaprolakton; polimerni nanokompozit; barijerna svojstva; toplinska stabilnost.

nije evidentirano

engleski

Polyethylene nanocomposite films for food packaging

nije evidentirano

active packaging; polyethylene; polycaprolactone; polymer nanocomposites; barrier properties; thermal stability

nije evidentirano

Podaci o izdanju

4

2014.

20-24

objavljeno

1331-0224

1334-3033

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo