Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje glikemijskog indeksa kukuruznih snack proizvoda s dodatkom tropa jabuke i s dodatkom pivskog tropa (CROSBI ID 619960)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Banjari, Ines ; Ačkar, Đurđica ; Marić, Marija ; Jozinović, Antun ; Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago Određivanje glikemijskog indeksa kukuruznih snack proizvoda s dodatkom tropa jabuke i s dodatkom pivskog tropa // 4. zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.). Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 49-50

Podaci o odgovornosti

Banjari, Ines ; Ačkar, Đurđica ; Marić, Marija ; Jozinović, Antun ; Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago

hrvatski

Određivanje glikemijskog indeksa kukuruznih snack proizvoda s dodatkom tropa jabuke i s dodatkom pivskog tropa

Provedeno je kontrolirano kliničko istraživanje s ciljem utvrđivanja glikemijskog indeksa (GI) novorazvijenih kukuruznih snack proizvoda s 10%- tnim dodatkom nusproizvoda prehrambene industrije (osušeni trop jabuke i pivski trop), a prema metodi ISO 26 642:2010, te njihov potencijal za komercijalizaciju. Uzorak s pivskim tropom imao je statistički značajno najnižu prihvatljivost (4, 60±1, 35) i subjektivni osjećaj sitosti (27, 8±17, 1) a najveću površinu ispod krivulje iAUC (212, 5±61, 2). Uzorak s dodatkom tropa jabuke pokazao je najbolji potencijal za komercijalizaciju: visoka prihvatljivost (4, 10±1, 73), najviši subjektivni osjećaj sitosti (46, 0±22, 8), najniža iAUC (159, 2±92, 2), te statistički značajno najniži GI (91, 4±35, 0). Potencijal za komercijalizaciju je višestruk: racionalizacija troškova tehnoloških postupaka proizvodnje, smanjenje količine otpada, povećavanje profita, imaju povećanu nutritivnu vrijednost tj. funkcionalni su proizvodi, ne postavljaju posebne zahtjeve u procesu ekstruzije, a u konačnom proizvodu ne dolazi do promjene u organoleptici i ne izazivaju nuspojave prilikom konzumacije.

glikemijski indeks; kukuruzni snack proizvodi; ekstruzija; nusproizvodi prehrambene industrije; razvoj novih proizvoda

nije evidentirano

engleski

Determination of the glycaemic index of corn snack products with addition of apple pomace and brewers' spent grain

nije evidentirano

glycaemic index; corn snack products; extrusion; by-products of food industry; development of new products

nije evidentirano

Podaci o prilogu

49-50.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

4. zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

Kralik, Gordana

Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7871-33-8

Podaci o skupu

4. znanstveno-stručni skup „Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane“

predavanje

12.12.2014-12.12.2014

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija