Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Najznačajniji izvori skrivene soli i šećera u odrasloj i studentskoj populaciji u Slavoniji (CROSBI ID 619961)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Banjari, Ines ; Širić, Martina ; Kenjerić, Daniela ; Sokolić, Darja ; Jurković, Martina Najznačajniji izvori skrivene soli i šećera u odrasloj i studentskoj populaciji u Slavoniji // 4. zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.). Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 83-84

Podaci o odgovornosti

Banjari, Ines ; Širić, Martina ; Kenjerić, Daniela ; Sokolić, Darja ; Jurković, Martina

hrvatski

Najznačajniji izvori skrivene soli i šećera u odrasloj i studentskoj populaciji u Slavoniji

Visok unos soli i šećera u direktnoj je vezi s brojnim nezaraznim kroničnim bolestima, poput pretilosti, hipertenzijom i dijabetesom tipa 2. Veći dio dnevnog unosa soli unesemo gotovom i polugotovom hranom, te konzumacijom obroka izvan doma. Ovu sol nazivamo skrivenom. Konzumacija slane hrane u direktnoj je vezi sa velikim unosom tzv. skrivenog šećera, najčešće iz zaslađenih napitaka. Cilj rada bio je utvrditi najznačajnije izvore skrivene soli i šećera odrasle radne populacije i studentske populacije Slavonije. Istraživanje je provedeno u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu. Kao najznačajniji izvori skrivene soli za studente ističu se brza hrana, mesni proizvodi, pekarski proizvodi, te mliječni proizvodi. S druge strane, najznačajniji izvori skrivene soli odrasle populacije su mesni proizvodi, pekarski proizvodi, te mliječni proizvodi. Najznačajniji izvori skrivenog šećera u obje skupine predstavljaju dodani šećer i drugi zaslađivači koji se dodaju u već pripremljene napitke (npr. kava, čaj), zatim konzumacija zaslađenih naptaka, te različitih slatkiša (uključujući kolače). Razlike u životnom stilu i prehrambenim navikama odraslih i studenata mogu djelomično objasniti dobivene rezultate.

skrivena sol; skriveni šećer; radna populacija; studenti; najznačajniji prehrambeni izvori

nije evidentirano

engleski

Major contributors to hidden salt and sugar intake in adults and students from Slavonia

nije evidentirano

hidden salt; hidden sugar; working population; students; major food contributors

nije evidentirano

Podaci o prilogu

83-84.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

4. zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

Kralik, Gordana

Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7871-33-8

Podaci o skupu

4. znanstveno-stručni skup „Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane“

poster

12.12.2014-12.12.2014

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija