Najznačajniji izvori skrivene soli i šećera u odrasloj i studentskoj populaciji u Slavoniji (CROSBI ID 619961)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Banjari, Ines ; Širić, Martina ; Kenjerić, Daniela ; Sokolić, Darja ; Jurković, Martina
hrvatski
Najznačajniji izvori skrivene soli i šećera u odrasloj i studentskoj populaciji u Slavoniji
Visok unos soli i šećera u direktnoj je vezi s brojnim nezaraznim kroničnim bolestima, poput pretilosti, hipertenzijom i dijabetesom tipa 2. Veći dio dnevnog unosa soli unesemo gotovom i polugotovom hranom, te konzumacijom obroka izvan doma. Ovu sol nazivamo skrivenom. Konzumacija slane hrane u direktnoj je vezi sa velikim unosom tzv. skrivenog šećera, najčešće iz zaslađenih napitaka. Cilj rada bio je utvrditi najznačajnije izvore skrivene soli i šećera odrasle radne populacije i studentske populacije Slavonije. Istraživanje je provedeno u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu. Kao najznačajniji izvori skrivene soli za studente ističu se brza hrana, mesni proizvodi, pekarski proizvodi, te mliječni proizvodi. S druge strane, najznačajniji izvori skrivene soli odrasle populacije su mesni proizvodi, pekarski proizvodi, te mliječni proizvodi. Najznačajniji izvori skrivenog šećera u obje skupine predstavljaju dodani šećer i drugi zaslađivači koji se dodaju u već pripremljene napitke (npr. kava, čaj), zatim konzumacija zaslađenih naptaka, te različitih slatkiša (uključujući kolače). Razlike u životnom stilu i prehrambenim navikama odraslih i studenata mogu djelomično objasniti dobivene rezultate.
skrivena sol; skriveni šećer; radna populacija; studenti; najznačajniji prehrambeni izvori
nije evidentirano
engleski
Major contributors to hidden salt and sugar intake in adults and students from Slavonia
nije evidentirano
hidden salt; hidden sugar; working population; students; major food contributors
nije evidentirano
Podaci o prilogu
83-84.
2014.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
4. zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Kralik, Gordana
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-7871-33-8
Podaci o skupu
4. znanstveno-stručni skup „Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane“
poster
12.12.2014-12.12.2014
Osijek, Hrvatska