Utjecaj roka košnje na prinos i kakvoću smjesa ozimog graška i žitarica za potrebe prehrane divljači u lovištu (CROSBI ID 393271)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jelača, Hrvoje
Uher, Darko
hrvatski
Utjecaj roka košnje na prinos i kakvoću smjesa ozimog graška i žitarica za potrebe prehrane divljači u lovištu
Moderno lovstvo mora biti održivo s ciljem očuvanja biološke raznolikosti. Budući da je divljač, prema Zakonu o lovstvu (N.N. 140/05), dobro od interesa za Republiku Hrvatsku, kvalitetna trofejna divljač prirodno je bogatstvo i značajan gospodarski resurs. Kvalitetna hrana uz dobre genetske predispozicije, preduvjet je postizanja vrijednih trofeja, čime se povećava gospodarski značaj lovišta. Pokus je postavljen radi utvrđivanja utjecaja roka košnje na prinos i kakvoću ozimih žitarica (raž, tritikale i zob) i ozimog graška cv. Maksimirski rani za potrebe prehrane divljači u lovištu III/29 "Prolom". Najveći ukupni prinos suhe tvari u punoj cvatnji ozimog graška imala je smjesa s raži (5, 78 t/ha), u odnosu na tritikale (5, 08 t/ha) i zob (4, 19 t/ha). Najveći sadržaj sirovih bjelančevina u suhoj tvari imao je ozimi stočni grašak cv. Maksimirski rani u početku cvatnje (231 g/kg) i u punoj cvatnji (178 g/kg), a od žitarica raž u početku cvatnje graška (171 g/kg). Najveći ukupni prinos sirovih bjelančevina u punoj cvatnji ozimog graška imala je smjesa s raži (757 kg/ha) u odnosu na tritikale (676 kg/ha) i zob (624 kg/ha).
žitarice; grašak; divljač; prinos; kakvoća
nije evidentirano
engleski
The effect of harvest date on yield and quality of mixtures of winter pea and cereals for the purpose of feeding the game animals in the hunting ground
nije evidentirano
cereals; pea; game; yield; quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
30.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb