Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj radnih uvjeta kugličnog mlina na granulometrijska svojstva mljevenog zeolita (CROSBI ID 393279)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Nikolić, Mario Utjecaj radnih uvjeta kugličnog mlina na granulometrijska svojstva mljevenog zeolita / Ćosić, Marija (mentor); Čelan, Antonija (neposredni voditelj). Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2013

Podaci o odgovornosti

Nikolić, Mario

Ćosić, Marija

Čelan, Antonija

hrvatski

Utjecaj radnih uvjeta kugličnog mlina na granulometrijska svojstva mljevenog zeolita

U radu je ispitivan proces mljevenja prirodnog zeolita jednoveličinskog sastava, srednjeg masenog promjera 3500 um, u laboratorijskom kugličnom mlinu volumena 0, 9 dm3. Kao tijela za usitnjavanje korištene su keramičke kugle promjera d = 2, 6 cm i gustoće r = 2, 3 g cm-3. Ukupno trajanje mljevenja za sve ispitivane uvjete iznosilo je 50 min. U cilju pronalaženja optimalnog stupnja zapunjenja mlina u prvom dijelu rada sagledavana je utjecaj faktora zapunjenja, fk, na granulometrijske karakteristike produkta. Masa od 100 g zeolita podvrgla se mljevenju pri vrijednostima faktora zapunjenja od 0, 24, 0, 30, 0, 40 i 0, 60. Radi potpunijeg uvida u proces, pri svim ispitivanim uvjetima, mljevenje je zaustavljano nakon 5, 15, 30 i 50 min. Produkt b se odvodio na granulometrijsku analizu, a potom ukupna smjesa bila ponovno podvrgnuta mljevenju. Iz dobivenih rezultata prikazana je ovisnost srednjeg masenog promjera, xm, o faktoru zapunjenja mlina i to za svako promatrano vrijeme mljevenja. Zavisnost ovih dviju veličina opisana je polinomnom funkcijom drugog reda. S obzirom da se pri optimalnom stupnju zapunjenja trebaju postići najmanje vrijednosti srednjeg masenog promjera produkta, njegova vrijednost određena je iz minimuma funkcije xm = f (fk). Iz rezultat je utvrđeno da se tijekom procesnog vremena najmanji maseni promjer produkta postiže pri vrijednostima faktora zapunjenja od oko 0, 4. Udrugom dijelu rada sagledan je utjecaj povećanja mase zeolita na granulometrijske karakteristike dobivenog produkta pri optimalnom vrijednosti faktora zapunjenja mlina. Ispitivanje je provedeno s masama zaolita od 100, 150, 200 i 250 g. Za svaku ispitivanu masu zeolita mljevenje je zaustavljano nakon 5, 15, 30 i 50 min. Iz dobivenih rezultata s uočilo da se s procesnim vremenom i povećanjem mase zeolita značajno smanjuje srednji maseni promjer produkta mljevenja, odnosno da se zeolit u laboratorijskom mlinu ponaša kao autogeno tijelo za mljevenje.

mljevenje ; kuglični mlin ; zeolit

nije evidentirano

engleski

Influence of working conditions of the ball mill on the granulometric properties of ground zeolite

nije evidentirano

milling ; ball mill ; zeolite

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

17.07.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo