Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Aromatske komponenete Prošeka (CROSBI ID 620183)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Budić-Leto, Irena ; Humar, Iva ; Zdunić, Goran ; Zlatić, Emil ; Hribar, Janez, Lovrić, Tomislav Aromatske komponenete Prošeka // Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU, Sažeci radova/Book of Summaries / Jelčić, Dubravko, Jakobović, Snježana (ur.). Požega: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, 2014. str. 56-57

Podaci o odgovornosti

Budić-Leto, Irena ; Humar, Iva ; Zdunić, Goran ; Zlatić, Emil ; Hribar, Janez, Lovrić, Tomislav

hrvatski

Aromatske komponenete Prošeka

Cilj ovog rada bila je karakterizacija hlapljivih spojeva arome tradicionalnog desertnog vina prošek proizvedenog od autohtone sorte Plavac mali. Grožđe je djelomično prosušeno u kontroliranim uvjetima staklenika i vinifikacija je provedene u eksperimentalnoj vinariji Instituta za jadranske kulture u melioraciju krša. Separacija, identifikacija i kvantifikacija hlapljivih spojeva provedena je pomoću HS-SPME (Headspace Solid Phase Microextraction) povezane s plinskom kromatografijom-masenom spektrometrijom. Identificirani su hlapljivi spojevi koji pripadaju esterima, alkoholima, kiselinama, terpenima, aldehidima, ketonima, C-13 norisoprenoidima i laktonima. Izračunata je mirisna aktivna vrijednost kako bi se odredio doprinos svake od komponenata aromi prošeka. Spojevi s posebnim i značajnim utjecajem na aromu prošeka su izoamil acetat, etil heksanoat, etil dekanoat, etil oktanoat, 2-feniletanol i β-damaskenon. Primjenom senzorne deskriptivne analize opisana su senzorska svojstva prošeka.

aroma; vino od prosušenog grožđa; Plavac mali; plinska kromatografija-masena spektrometrija; senzorska analiza

nije evidentirano

engleski

The aroma compounds of Prošek

nije evidentirano

aroma; wine from dried grapes; Plavac mali; gas chromatography-mass spectrometry; sensory analysis

nije evidentirano

Podaci o prilogu

56-57.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU, Sažeci radova/Book of Summaries

Jelčić, Dubravko, Jakobović, Snježana

Požega: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi

978-953-347-008-5

Podaci o skupu

Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU, Znanstveno- stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem

predavanje

20.11.2014-20.11.2014

Požega, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija