Promjene kvalitativnih svojstava čajnog peciva od pšeničnog brašna nakon skladištenja (CROSBI ID 393900)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Petrović, Manja
Koceva Komlenić, Daliborka ; Budžaki, Sandra (komentor)
hrvatski
Promjene kvalitativnih svojstava čajnog peciva od pšeničnog brašna nakon skladištenja
Cilj diplomskog rada bio je odrediti promjene kvalitativnih svojstava čajnih peciva od pšeničnog brašna dobivenih u laboratoijskim uvjetima, nakon skladištenja. U eksperimentalnom dijelu rada promatran je utjecaj temperature pečenja (180 °C, 205 °C i 230 °C) i različitog udjela natrijevog hidrogenkarbonata te šećera različite granulacije na kvalitativna svojstva čajnih peciva. Na svim uzorcima čajnog peciva provodila se analiza teksture proizvoda pomoću analizatora teksture, a boja je mjerena pomoću Minolta Chroma Metera-a. Nakon pečenja provedena su mjerenja dužine i visine čajnih peciva, te je određen aktivitet i udio vode. Sve analize su ponovljene nakon tri mjeseca skladištenja čajnog peciva pri sobnoj temperaturi u PVC vrećicama. Rezultati analize pokazali su da je udio i aktivitet vode najmanje promjenjen kod čajnog peciva s najvećim udjelom natrijevog hidrogenkarbonata, dok najveću čvrstoću ima čajno pecivo s najnižim udjelom natrijevog hidrogenkarbonata. Čajno pecivo pečeno pri najnižoj tempeaturi (180 °C) ima najveću promjenu aktiviteta vode i udjela vode. Rezultati analize teksture pokazali su da najveću čvrstoću imaju čajna peciva s najvećom granulacijom šećera u zamijesu, dok uzorci s najmanjom granulacijom šećera pokazuju najveću lomljivost nakon skladištenja. Čajna peciva pečena na 230 °C imaju najveću širinu nakon skladištenja.
čajno pecivo ; tekstura ; temperatura ; natrijev hidrogenkarbonat ; skladištenje
nije evidentirano
engleski
Quality changes of wheat flour cookies after storage
nije evidentirano
cookies ; texture ; temperature ; sodium hydrogen carbonate ; storage
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49
14.11.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek