Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sastav masti u mlijeku različitih vrsta (CROSBI ID 621381)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Gantner, Vesna ; Mijić, Pero ; Baban, Mirjana ; Solić, Drago Sastav masti u mlijeku različitih vrsta // Zbornik sažetaka 4. Znanstveno-stručnog skupa Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.). Osijek: Grafika Osijek, 2014. str. 56-57

Podaci o odgovornosti

Gantner, Vesna ; Mijić, Pero ; Baban, Mirjana ; Solić, Drago

hrvatski

Sastav masti u mlijeku različitih vrsta

Mlijeko, kao esencijalni izvor hranjiva za mladunčad, značajno se razlikuje ovisno o vrsti. U ljudskoj prehrani svježe mlijeko i mliječne prerađevine važan su izvor bjelančevina, masti i energije i predstavljaju bitan udio u svakodnevnim obrocima. Kravlje mlijeko dominira u svjetskoj proizvodnji s 85% ukupne proizvodnje mlijeka. Obzirom na doprinos svjetskoj proizvodnji, slijede ga mlijeko bivola, koza, ovaca, kobila te magarica. Vezano uz konzumaciju mlijeka problemi se mogu javiti u dojenčadi u slučaju pojave alergije na kravlje mlijeko. U ovom je radu kompariran ukupni te sastav masti u mlijeku sa aspekta sličnosti sa majčinim mlijekom. Značajne su razlike utvrđene u pogledu energetske vrijednosti, te sadržaja masti, laktoze, bjelančevina i pepela. Obzirom na strukturu membrana globula masti te veličinu globula masti sličnosti su utvrđene između mlijeka nepreživača i majčinog, dok su se isti parametri u preživača značajno razlikovali. Glede ukupnog sastava masti, značajno više vrijednosti triglicerida te značajno niže vrijednosti slobodnih masnih kiselina i fosfolipida nađene su u majčinom te mlijeku preživača komparabilno sa mlijekom magarice te kobile. Glede strukture triglicerida, sličnosti su utvrđene između majčinog te mlijeka nepreživača. Obzirom na udio slobodnih masnih kiselina, mlijeko nepreživača karakterizira niži sadržaj zasićenih i mononezasićenih, te viši sadržaj polinezasićenih masnih kiselina. Glede udjela C-18:2 i C-18:3 u mlijeku značajno više vrijednosti su pronađene u nepreživača. Glede udjela kolesterola, u mlijeku preživača utvrđene su slične vrijednosti kao i u majčinom, dok je u mlijeku nepreživača nivo kolesterola značajno niži. Uvažavajući sve navedene karakteristike ukupnog sastava te sastava masti u mlijeku, kao i probavljivost mliječnih masti, može se zaključiti da je mlijeko nepreživača pogodnije za ljudsku prehranu u odnosu na mlijeko preživača.

različite vrste ; ukupni sastav mlijeka ; sastav masti u mlijeku

nije evidentirano

engleski

Milk fat composition of various species

nije evidentirano

mammalian species ; overall milk composition ; fat milk composition

nije evidentirano

Podaci o prilogu

56-57.

2014.

nije evidentirano

objavljeno

978-953-7871-33-8

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 4. Znanstveno-stručnog skupa Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

Kralik, Gordana

Osijek: Grafika Osijek

Podaci o skupu

4. znanstveno-stručni skup „Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane“

predavanje

12.12.2014-12.12.2014

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)